Mozaic

SRI: „Teroristul din Pitești” era într-un „proces avansat de auto-radicalizare”

Bărbatul din Pitești suspectat de terorism încerca să își convingă prietenii să i se alăture și să meargă cu el în Siria pentru a lupta alături de jihadiști.

Cătălin Bălan a aderat la o grupare jihadistă de pe teritoriul altui stat european și a cules informații despre un obiectiv militar de pe teritoriul României, fapte extrem de grave, a precizat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, pentru Știrile TVR.

„Este vorba de un cetățean român de 39 de ani, care a fost radicalizat pe teritoriul altui stat european. Nu m-aș grăbi să furnizez informații despre ce stat ar fi vorba și despre ce obiectiv militar ar fi documentat acest român pentru a furniza informațiile pe care le-a cules organizației teroriste din acel stat european. Sunt informații sensibile”, a precizat Ovidiu Marincea.

„O persoană radicalizată, așa cum vorbim de acest cetățean, este o persoană care jură credință unei grupări teroriste și este dispus să meargă până la sacrificiul suprem pentru a duce acest război jihadist. Deci, este o persoană extrem de periculoasă.”

Reamintim că un bărbat de 39 de ani din județul Arges ar fi aderat la gruparea Stat Islamic și ar fi pregătit un atentat la o bază militară din țară. Era însă monitorizat de autorități, iar astăzi a fost reținut de procurorii DIICOT din Piteşti și dus la audieri. Anchetatorii au efectuat trei percheziții domiciliare în Argeș pentru prinderea lui Cătălin Ionuţ Bălan, de 39 de ani. Sub numele „Ibrahim”, românul ar fi monitorizat mai multe obiective militare din țară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.