Administrație

Liber la jaf din banii publici. Primarii pot cheltui banii cum vor, fără note de fundamentare, semnături şi avize

Parlamentul României a adoptat o modificare la Legea Administrației Locale prin care actele autorităților administrației publice locale pot fi adoptate fără a fi fundamentate, semnate, contrasemnate sau avizate din punct de vedere tehnic sau al legalității şi acestea produc efecte juridice depline, scrie Monitorul de Cluj.

Este vorba despre Legea 140/2017, adoptată de Senat pe 15 mai şi promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 15 iunie. Legiuitorul merge mai departe și spune că în cazul producerii unor consecințe vătămătoare este angajată exclusiv răspunderea juridică a semnatarilor. Însă, potrivit legii adoptate, primarii vor fi mai greu de anchetat, iar funcționarii din subordine sunt constrânși să avizeze actele emise de primar sub amenințarea răspunderii civile sau penale, scrie HotNews.ro.

Până acum, de exemplu, un proiect de hotărâre de Consiliu Local nici nu era pus pe ordinea de zi dacă nu avea notă de fundamentare şi nu devenea hotărâre dacă nu era contrasemnat de secretarul general pentru legalitate.

Astfel, în aceste condiţii, un primar poate trece prin Consiliile locale/consiliile judeţene proiecte care implică cheltuirea a zeci de milioane de euro, fără să aibă notă de fundamentare şi toate actele legale, astfel că voinţa primarului devine lege. Legiuitorul spune că în cazul producerii unor consecinţe vătămătoare este angajată exclusiv răspunderea juridică a semnatarilor.

Cine semneaza o astfel de hotărâre? În mod normal, expunerea de motive este semnată de primar, iar raportul de specialitate de directorii direcţiei care a iniţiat proiectul şi funcţionarii responsabili.

Pe lângă cheltuirea fondurilor locale, o altă miză sunt alocările discreţionare pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) II, demarat pe 15 iunie de Ministerul Dezvoltarii, primesc finantare 9.500 de obiective de investitii, dintre care 2.500 de crese si gradinite, 2.000 de scoli si 5.000 de alte obiective, fiind alocate fonduri in valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

Este vorba despre Legea 140/2017, adoptată de Senat pe 15 mai şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 15 iunie. Legiuitorul merge mai departe şi spune că în cazul producerii unor consecinţe vătămătoare este angajată exclusiv răspunderea juridică a semnatarilor. Însă, potrivit legii adoptate, primarii vor fi mai greu de anchetat, iar funcţionarii din subordine sunt constrânşi să avizeze actele emise de primar sub ameninţarea răspunderii civile sau penale, scrie HotNews.ro.

Până acum, de exemplu, un proiect de hotărâre de Consiliu Local nici nu era pus pe ordinea de zi dacă nu avea notă de fundamentare şi nu devenea hotărâre dacă nu era contrasemnat de secretarul general pentru legalitate. Astfel, în aceste condiţii, un primar poate trece prin Consiliile locale/consiliile judeţene proiecte care implică cheltuirea a zeci de milioane de euro, fără să aibă notă de fundamentare şi toate actele legale, astfel că voinţa primarului devine lege.

Cine răspunde pentru eventualele nereguli în cheltuirea banilor publici, citiți pe monitorulcj.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.