Administrație

Noua lege RCA a intrat azi în vigoare. Cu aberaţii cu tot

Noua lege RCA a intrat de astăzi în vigoare. Aduce modificări importante, cum ar fi acel tarif de referinţă sau obligaţia de a rezolva dosarele de daună în cel mult 30 de zile, faţă de 90 de zile acum, scrie Monitorul de Cluj.

Apar şi prevederi discutabile. De pildă, o persoană care renunţă la asigurare este obligată să predea la poliţie numerele de înmatriculare. Pare logică măsura pentru a preveni circulaţia fără RCA, potrivit digi24.ro. Însă în acelaşi timp, acum când există posiblitatea de a încheia polițe doar pentru o lună, un om care lipseşte din ţară o perioadă mai lungă trebuie să facă drumuri la poliţie să dea numerele şi apoi să le ia atunci când are nevoie, doar pentru ca să evite o cheltuială.

Sau, spre exemplu, situaţia motocicletelor. Peste iarnă nu sunt folosite şi ar trebui predate numerele. De fapt, statul transferă cetăţenului o responsabilitate pentru a acoperi incapacitatea sa administrativă de a urmări vehiculele care circulă fără asigurare. Pentru că prin intermediul unor camere şi a unei baze de date se pot depista maşinile fără RCA.

Astfel de prevederi de fapt fac captivi utilizatorii. Din cauza întregii tevaturi cu predat şi luat numere se va ajunge în situaţia de a prelungi poliţele chiar şi pentru perioadele în care maşina nu e folosită.

O altă situaţie controversată este cea în care şoferii trebuie să fie informaţi şi să primească oferte cu 30 de zile înainte de expirarea poliţei. Doar că sistemul nu permite emiterea de oferte cu o lună înainte. Tarifele se modifică. Sunt lucruri care nu corespund cu realitatea.

Cele şapte modificări de care trebuie să ţină cont şoferii:

1. A apărut asiguratul cu risc ridicat
2. La suspendarea contractului RCA rămâi fără plăcuțele de înmatriculare
3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire
4. Asigurătorii RCA te anunță că expiră contractul
5. Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală
6. Compensarea directă devine decontare directă
7. Tariful de referință nu mai este calculat de ASF

Un termen nou apare în noua lege a asigurărilor obligatorii pentru autoturisme. Cea de asigurat cu risc ridicat.

Şoferii care nu au niciun accident la activ vor plăti cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA. Sunt şi obligaţii pe care atât asiguratul, cât şi asigurătorul trebuie să le respecte. Pe de o parte firma trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire. Pe de altă parte, cel prins fără asigurare va plăti o amendă de 2.000 de lei.

De astăzi este obligaţia asigurătorului să îşi anunţe clientul când asigurarea RCA stă să expire. În România peste 20 la sută dintre autoturismele aflate în trafic nu au RCA. Anul trecut peste 7700 de şoferi au fost amendaţi.

Cei care falsifică asigurările riscă să ajungă după gratii. La fel si patronii service-urilor care vând piese contrafăcute.

RCA-ul poate fi făcut pe o perioadă cuprinsă între o lună şi un an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.