Politică

Prima şedinţă a Comisiei parlamentare pentru Centenarul Marii Uniri va avea loc la Alba Iulia, în 25 iulie

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului va avea prima şedinţă solemnă în data de 25 iulie la Alba Iulia, informează Monitorul de Cluj.

„Astăzi am avut prima şedinţă, informală, a Comisiei comune pentru Centenar a Parlamentului. Am discutat despre principiile care vor sta la baza activităţii Comisiei, despre cum se va implica aceasta pentru a reuşi să dăm anilor de sărbătoare care urmează dimensiunea cuvenită. Am stabilit, la propunerea senatorului Robert Marius Cazanciuc, ca următoarea şedinţă, prima oficială, să aibă loc marţi, 25.07, la ora 10.00, la sala rectoratului Universităţii «1 Decembrie 1918» din Alba Iulia. Vom avea invitaţi din partea Academiei Române, a autorităţilor locale, sperăm şi din partea Preşedinţiei, într-un loc simbolic, încărcat de istorie”, a anunţat miercuri pe Facebook senatorul PSD Lucian Romașcanu, preşedinte al comisiei.

Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, la rândul său, că intenţia comisiei este de a determina cât mai mulţi cetăţeni să fie parte a acestui proiect de „renaştere spirituală”.

„Am propus, iar toţi colegii au fost de acord, ca prima şedinţă solemnă să aibă loc la Alba Iulia. Ne reunim la Universitate la data de 25 iulie 2017. Intenţia noastră este de a determina cât mai mulţi concetăţeni să fie parte a acestui proiect de renaştere spirituală”, a scris, pe Facebook, Cazanciuc.

Comisia comună pentru Centenar a Parlamentului a fost înfiinţată la sfârşitul sesiunii parlamentare şi este compusă din 15 senatori şi deputaţi. Obiectivele acestei comisii sunt de a asigura dimensiunea parlamentară a organizării evenimentelor prilejuite de celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului, de a asigura controlul parlamentar asupra activităţilor Departamentului Centenar din subordinea prim-ministrului şi a celor derulate de Guvernul României prin structurile sale.

Departamentul Centenar se pregătește de desființare

În acest context, trebuie menționat faptul că, potrivit unor surse din Partidul Social Democrat (PSD), de circa două săptămâni, stă pe masa Guvernului o hotărâre care desființează practic Departamentul Centenar din cadrul Secretariatului General al Guvernului, instituție care ar trebui să coordoneze manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri.

Potrivit surselor citate de cotidianul România Liberă, există presiuni în interiorul partidului de guvernământ ca Departamentul să fie desființat, atribuțiunile lui urmând să fie preluate de Ministerul Culturii, perspectivă care nu ar fi însă pe placul premierului Tudose.

Secretariatul General al Guvernului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care Departamentul Centenar se va desființa, iar activitatea sa ar urma să fie preluată de Ministerul Culturii. Guvernanții justifică propunerea prin „capacitatea instituțională“ a acestui din urmă minister.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.