Social

„Ulița Meșteșugarilor” un concept inedit în programul Zilelor Sebeșului

„Ulița” se deschide vineri, 18 august, ora 10.00, în centrul orașului, unde odinioară erau breslele.

„Lume, lume, vă poftim să vă-ndreptați pașii spre Ulița meșteșugarilor, vineri, în cea de-a 18-a zi a lunii lui Gustar, anul Domnului 2017, când clopotul din turnul bisericii sașilor va bate ceasurile 10! Un mândru staroste vă va-ndemna cu meșteșugite vorbe să treceți pragul fiecărui meșter, să intrați într-o lume a minunilor arhaice în care lemnul, și fierul, și lutul, se lasă supuse apei, și focului, se lasă vrăjite de mâna omului. Veniți cu toții să vedeți cum înflorește iia, cum ia formă pălăria, cum se țese lepedeul, cum se modelează pleul, o haină cum se croiește, un pantof cum se tocmește”, este îndemnul făcut de Sanda Burță-Negrea pentru această ocazie.

Între 18 şi 20 august, locuitorii Sebeşului, precum şi oaspeţii urbei, sunt invitaţi să participe la „Zilele Municipiului Sebeş”, ediţia anului 2017 fiind găzduită în Parcul Arini. Joi, 17 august, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, va avea loc un moment festiv de primire a delegațiilor oficiale din țară și din străinătate, moment care se dorește a fi, deopotrivă, o invitație deschisă spre comunitate, care ne va introduce în atmosfera de sărbătoare.

Mesajul evenimentului este „Trăieşte Sebeşul de astăzi!”. Organizatorii au reunit bugetele alocate în mod tradiţional „Zilelor Oraşului” cu bugetul festivalului medieval, aflat în calendarul cultural, pentru a da contur unui eveniment cu un standard calitativ ridicat, găzduit de o locaţie nouă, generoasă ca spaţiu, potrivită pentru manifestări de agrement şi foarte îndrăgită de sebeşeni: Parcul Arini. Bugetul total alocat este de aproximativ 115.000 de euro.

Imaginea evenimentului va fi spectacolul „Cavalerii” susţinut de Asociaţia Culturală „Lupii Albi”, care are în distribuţie actori cunoscuţi: Ioan Isaiu, Elvira Deatcu, Vlad Miriţă, Bogdan Jianu, Antonia Ionescu, Dan Ionescu, Adrian Curpene. Publicul va avea ocazia să trăiască în timp real scene de luptă realizate de actori şi de cascadori profesionişti, să admire costumele, efectele speciale.

Din oferta noastră muzicală fac parte artişti aflaţi în vârful clasamentelor: Carla’s Dreams, 3Sud-Est, Alina Eremia, Amna. Nico și Daniel Iordăchioaie vin cu șlagărele de altă dată. Pe lista invitaţilor am inclus, de asemenea, solişti şi trupe locale pop-rock. Dinu Iancu Sălăjanu, Ansamblul Doina Timișului, Adina Hada și Șoimii Carpaților sunt capete de afiş pentru spectacolul de folclor, din care nu vor lipsi nici interpreţii şi ansamblurile din zona Sebeşului.

Atmosfera predominantă a evenimentului va fi cea cu tentă medievală: de la momentul deschiderii festive din seara zilei de joi (cu torţe, cavaleri şi domniţe, cu solii din oraşele înfrăţite, cu fachiri), la tabăra medievală care se va instala în Parcul Arini. Toate activităţile, cu precădere cele mediale, vor sugera ideea de călătorie în timp: expoziţii de arme şi armuri, expoziţie de vesminte de epocă, lecţii de folosire a armelor, demonstraţie de luptă (Cavalerii „Cetăţii Roşii” Sibiu), bucătărie medievală.

Un detaliu important pentru cetăţenii Municipiului Sebeş este că pe durata celor 3 zile, de vineri până duminică, vor avea la dispoziţie curse speciale de transport local, care le vor asigura în mod gratuit transferul spre zona Arini. Acestea vor acoperi localităţile aparţinătoare – Lancrăm, Petreşti, Răhău, astfel încât accesul publicului la eveniment să fie cât mai facil şi să evităm aglomerarea zonei cu maşini. Accesul auto în Parcul Arini va fi limitat, pentru siguranţa şi pentru confortul publicului.

Toate informațiile legate de eveniment pot fi găsite pe site-ul evenimentului www.zilelesebesului.ro.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeş, Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.