Economie

Cam 300 de cereri de finanțare ale microîntreprinderilor ar putea obține bani pentru dezvoltarea afacerilor locale

În urmă cu patru luni s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor pentru obținerea a maximum 200.000 euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea firmelor cu maxim 9 angajați din Regiunea Centru. Circa 500 de proiecte, în valoare totală de peste 500 milioane lei au fost depuse în Regiunea Centru, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pe Prioritatea de Investiții 2.1 „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Acum a venit momentul mult așteptat, de semnare a contractelor de finanțare și de demarare a investițiilor, informează Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Cu un buget de 32,36 milioane euro fonduri nerambursabile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru dezvoltarea de firme de producție sau prestări servicii, acest domeniu al POR 2014-2020 a fost și primul din cadrul programului pentru care depunerea cererilor de finanțare nerambursabila s-a derulat on-line, prin aplicația MySMIS. Apelul de proiecte a fost închis în 27.04.2016, ora 12.00, interval în care, în Regiunea Centru, au fost depuse 497 cereri de finanțare, în valoare totală de peste 507 milioane lei, prin care au fost solicitate sume nerambursabile de peste 331,7 milioane lei.

După etapele de evaluare, 186 de proiecte au fost respinse, rămânând în cursă 311 cereri de finanțare, a căror sumă solicitată acoperă 138% din alocarea aferentă regiunii noastre. În cadrul acestei priorități de finanțare nerambursabila de tip competitiv, un solicitant, respectiv o microîntreprindere, a avut posibilitatea de a depune o singură cerere de finanțare. Microintreprinderile din Regiunea Centru care doresc să-și dezvolte afacerile prin obținerea unei finanțări nerambursabile de maxim 200.000 euro, trebuie să aducă o contribuție financiară de minim 10%.

„Mediul privat a fost motorul care a susținut economia regională, un exemplu fiind și faptul că în Regiunea Centru, pe Programul Operațional Regional 2007-2013, gradul de absorbție a fondurilor europene a fost peste 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, destinat mediului de afaceri, absorbția fondurilor alocate a depășit 93% (…) În scurt timp vom contracta peste 40 de proiecte aflate în prima fază a etapei contractuale, care au depășit pragul de calitate, și a căror valoare totală cumulată depășește 54,7 milioane lei”, a declarat, în cadrul evenimentului de semnare a primelor contracte pentru finantarea microintreprinderilor din Regiunea Centru, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cele trei proiecte contractate în data de 23 august 2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, sunt depuse de „Logrotex” SRL din Sebes-Alba, „PIL” SRL din Targu Mureș și „Seda Steel Factory” SRL din Brașov. Valoarea totala cumulata a investițiilor propuse de aceste firme este de peste 3 milioane lei, iar obiectivele vizate urmaresc creșterea capacităților de producție. Pentru firma din Sebes-Alba este vorba de modernizarea si dezvoltarea activitatii pentru fabricarea prin tricotare sau crosetare a ciorapilor si articolelor de galanterie; firma din Targu Mures urmareste dezvoltarea unui nou flux tehnologic si inovare, prin debitare cu laser a confectiilor metalice, in timp ce firma brasoveana isi propune dezvoltarea productiei cu echipamente performante tot in domeniul confectiilor metalice.

Informatii privind Prioritatea de Investiții 2.1 „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” a POR 2014-2020, precum și detalii privind instrucțiunile AMPOR asupra activităților pe care beneficiarii trebuie să le deruleze în cadrul proiectelor contractate pentru a obține finanțare nerambursabilă, pot fi consultate pe pagina de internet gestionată de ADR Centru, www.regio-adrcentru.ro, unde, in scurt timp vor fi publicate listele cu proiectele contractate pe acest domeniu în Regiunea Centru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.