Mozaic

„Investiții” în securitate. Guvernul ia bani de la autostrăzi şi dezvoltare şi dă la SRI

Guvernul ia bani de la ministerele principale responsabile cu investiţiile – Transporturi, Dezvoltare – şi dă bani în plus la SRI, Ministerul Public, Justiţe şi Interne. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat vineri coordonatele rectificării bugetare.

„Rezultatele din primul semestru arată că în 2017 creşterea economică va fi de 5,6%, faţă de 5,2% cât se estimase anterior, la fundamentarea bugetului pe acest an. Ca urmare a acestei creşteri, avem în vedere realizarea unui Produs Intern Brut de 837,1 miliarde de lei, faţă de suma din prognoza iniţială, de 815,2 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa.

Bani în plus vor primi următoarele instituţii:

  • Ministerul Agriculturii – 1,5 miliarde de lei
  • Ministerul Afacerilor Interne – 1,16 miliarde de lei
  • Ministerul Sănătăţii – 207 milioane de lei
  • Ministerul Muncii – 95,9 milioane de lei
  • Ministerul Finanţelor – 426,6 milioane de lei
  • Ministerul Justiţiei – 357,4 milioane de lei
  • Serviciul Român de Informaţii – 298,8 milioane de lei
  • Ministerul pentru Mediul de Afaceri – 287,9 milioane de lei
  • Ministerul Public – 203,5 milioane de lei.

De asemenea, bugetele locale au primit o suplimentare de 697,2 milioane de lei.

În minus au fost rectificate bugetele următoarelor ministere: Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene, respectiv Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

„Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat
cu FMI despre vreun împrumut”.
Ionut Misa | Ministrul Finantelor Publice

Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Ionuţ Mişa a explicat că la rectificarea bugetară se vor lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze fondurile.

„Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Dar a fost premierul la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea. Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a afirmat ministrul Finanţelor.

One Comment

  1. Pingback: Ziarul Mesagerul de Sibiu – „Investiții” în securitate. Guvernul ia bani de la autostrăzi şi dezvoltare şi dă la SRI

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.