Social

Ioan Clămparu, condamnat la 25 de ani de închisoare


Ioan Clămparu, considerat unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane, a fost condamnat luni de Tribunalul Alba la 25 de ani de închisoare şi o amendă de 50.000 de lei, în urma contopirii pedepselor aplicate acestuia în trei ţări – România, Spania şi Italia, scrie Monitorul de Cluj.

Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de reprezentanţii instanţei, Tribunalul Alba a admis cererea de modificare a pedepsei formulată de Clămparu, care s-a predat autorităţilor din Spania în toamna lui 2011 şi este deţinut de anul trecut în Penitenciarul Aiud.

Instanţa a constatat că Ioan Clămparu a fost condamnat în iulie 2014 de Tribunalul Sibiu la 11 ani şi 8 luni de închisoare, pedeapsă pe care a descontopit-o în componentele ei individuale, şi, de asemenea, că acestuia i-a fost aplicată o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pronunţată într-un dosar din Spania.

În timpul procesului, instanţa a solicitat clarificarea situaţiei juridice a lui Ioan Clămparu, cu referire la o condamnare aplicată de organele judiciare italiene. S-a constatat astfel că pe numele lui Clămparu mai exista o condamnare, din 2008, dată de o instanţă din Milano, de 18 ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.

Tribunalul Alba a constatat că infracţiunile pentru care lui Clămparu i-au fost aplicate cele trei pedepse sunt concurente, fiind săvârşite mai înainte de a se fi pronunţat o condamnare definitivă pentru vreuna din ele. În consecinţă, a contopit cele trei pedepse aplicate în cele trei ţări şi îi aplică acestuia o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, pe care a majorat-o la 25 de ani de închisoare, la care se adaugă o amendă în valoare de 50.000 de lei.

Instanţa a emis un nou mandat de executare a pedepsei închisorii la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, se mai arată în decizie, care este cu drept de contestare la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de trei zile de la comunicare.

Clămparu s-a predat autorităţilor din Spania în toamna lui 2011, Audienţa Naţională spaniolă decizând atunci închiderea românului, pe numele căruia fuseseră emise ordine europene de căutare şi arestare pentru acuzaţiile de exploatare sexuală în Spania şi România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.