Social

Alunul și alunul micorizat pentru trufe, culturi tot mai preferate de fermieri

Foto: Marinela Brumar / Agerpres
Alunul începe să fie, ținând cont de profitabilitate și că este puțin pretențios, o cultură preferată de cât mai mulți fermieri din Alba, existând, de exemplu, în județ o plantație întinsă pe 40 de hectare, scrie agerpres.ro.

„Sunt foarte multe culturi de alun în Alba. Avem (în județ — n.r.) una din cele mai mari plantații, respectiv de peste 40 de hectare. Restul sunt culturi de nivel de un hectar, două, chiar cinci. Media de alun simplu e între două și cinci hectare. În ceea ce privește alunul micorizat, având în vedere costul lui puțin mai ridicat decât al celui normal, aici și de la o mie de metri deja tinde să fie rentabil, oferind un venit de peste două mii de euro”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, George Jorj, tehnician specialist la o firmă din Alba Iulia care oferă informații și sprijin în înființarea culturilor de aluni, ridicarea produselor de alune și comercializarea lor.

Prezent la Târgul Apulum Agraria, Jorj a menționat că firma în cauză oferă asistență atât înainte de plantare, cât și postplantare, precum și puiet săditor și posibilitatea pieței de desfacere. „Toți colaboratorii beneficiază de toate informațiile necesare înainte de a porni pe acest drum, tocmai pentru a nu întâmpina nelămuriri. După plantare, oferim o asistență postplantare pentru toate problemele pe care ar putea să le înfrunte cu cultura, nefiind o cultură atât de răspândită cea a alunului în România”, a menționat George Jorj.

El a precizat că profitabilitatea este mai mare în cazul culturilor de alun micorizat cu trufe.

„Micorizat înseamnă o inoculare la rădăcina plantei, încă din faza de creștere primară, care va produce pe rădăcină trufe, acest fruct delicios, recunoscut ca «diamantele pământului» sau «diamantele din bucătărie». Trufele se dezvoltă la rădăcina alunului. Acest procedeu (de micorizare — n.r.) se face în laboratoare specializate”, a explicat tehnicianul.

Firma pentru care acesta lucrează colaborează cu o instituție din Italia în ceea ce privește micorizarea.

George Jorj a menționat că în cazul unei plantații de o mie de metri pătrați de alun micorizat, la 70 de plante ajunse la maturitate este o medie între 15 și 20 de kilograme de alune pe plantă. „Vorbim de 1.400 de kilograme de alune valorizate pe piață, care pot să fie între 2 și 4 euro kilogramul, depinde de fluxul de bursă, și realizăm astfel un venit între 3.000 — 4.000 de euro. Această sumă o dublăm în același timp cu trufele”, a precizat George Jorj.

El a menționat că o firmă din Mureș are culturi de trufe pe plante forestiere. „Avem o gamă foate variată și aici (stejar, carpen, pin), care sunt mult mai indicate în cazul culturilor trufiere decât alunul. Atât pentru perioada lungă de viață, cât și pentru o mai mare productivitate. Dar avem un mic dezavantaj aici. Alunul pleacă mult mai repede în producție, crește foarte repede, pe când speciile forestiere cresc foarte lent. Alunul în anul 4-5 putem vorbi chiar și de o exploatare a trufelor sau de primele producții de trufe, pe când în cazul plantelor forestiere vorbim de 7 ani”, a declarat Jorj.

Potrivit acestuia, la ora actuală, în România e o cerere foarte mare de trufe, ținând cont că orice restaurant cu pretenții le are în meniu. „Trufele, deja, nu mai sunt o enigmă pentru piața românească”, a apreciat el.

De menționat că pe plantele de alun la noi sunt doar trufe de vară, mai exact trufa neagră. „Prețurile la care se valorifică sunt în jur de 100 de euro kilogramul. Trufa neagră pemite o manipulare de către orice comerciant.Trufa albă are prețuri care pot să ajungă undeva la 3.000 de euro la prima mână sau chiar peste. Dar o manipulare cu trufa albă automat tinde spre o nișă diversă de clienți și către o altă categorie. Trufele albe cresc numai pe plantele forestiere, pe stejar și carpen”, a explicat George Jorj.

Trufa este numită și „aur negru”, datorită rentabilității sale date de cererea foarte ridicată la nivel mondial.

Ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, Târgul Apulum Agraria se desfășoară de vineri până duminică în organizarea Consiliului Județean Alba și a Primăriei Alba Iulia. În cadrul evenimentului, sunt prezenți peste 130 de expozanți. Vizitatorii au posibilitatea achiziționării de produse specifice acestei perioade, fiind organizate, de asemenea, demonstrații culinare, de țesut și cusut, precum și de hipism.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.