Administrație

CSM a dat aviz negativ proiectul privind modificarea legilor Justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat joi negativ proiectul privind modificarea legilor Justiției, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a participat la şedinţa CSM, motivând că nu doreşte să se creeze „un moment” în care să devină apărătorul propunerilor pe care le-a făcut.

CSM a anunţat, pe 31 august, că va da un aviz pe proiectul de modificare a legilor justiţiei, elaborat de Ministerul Justiţiei, în ultima săptămâna a lunii septembrie, după ce va consulta instanţele, parchetele, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, Inspecţia Judiciară, precum şi asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.

Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de modificare a legilor Justiţiei, pe 30 august, trimis pentru avizare la CSM de ministrul Tudorel Toader.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.

Nici societatea civilă nu a „avizat” proiectul

Reprezentanţi ai societăţii civile au solicitat miercuri o audienţă preşedintelui Klaus Iohannis, ocazie cu care au susţinut că schimbările propuse recent pun în pericol independenţa Justiţiei şi eficienţa luptei anticorupţie, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, trimis presei.

Discuţiile au vizat, potrivit sursei citate, recentele demersuri legislative “cu impact asupra independenţei Justiţiei şi a luptei anticorupţie”, tendinţele actuale din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României şi continuarea reformei electorale în sensul liberalizării competiţiei politice şi transparentizării finanţării partidelor politice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.