Politică

Cu cine ar vota românii dacă duminică ar avea loc alegeri

https://padureademaine.ro/

Social democraţii se menţin în rândul preferinţelor politice ale românilor, scrie Monitorul de Cluj citând gandul.info.

În ultima lună au sărit de 50%, cel puţin în sondajele firmelor „de casă”.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi votaţi de 51% dintre cei care merg la urne, potrivit unui sondaj Sociopol, institut de cercetare apropiat PSD.

Datele studiului relevă că liberalii recuperează din procentele pierdute, înaintând spre 30%, după ce au gravitat în jurul scorului de 20%, la precedentele alegeri. Dacă s-ar vota duminica viitoare, PNL ar fi ales de 27% dintre cei care s-ar prezenta la urne, potrivit datelor Sociopol.

În ceea ce priveşte celelalte partide parlamentar, USR este creditat cu 7 %, ALDE, cu 6%, UDMR, cu 4%, şi PMP, cu 3%..

În ceea ce priveşte nivelul de încredere al românilor, pe primul loc se situează şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, preferat de 60% dintre români, în timp ce pe locul al doilea se plasează şeful statului, Klaus Iohannis, cu doar 30 de procente, urmat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cu 29% cotă de încredere. Pe ultimul loc se situează, în cercetarea Sociopol, fostul şef de stat, Traian Băsescu, cu doar 8% încredere. O scădere importantă se vede şi la fostul premier, Victor Ponta, dat afară de puţin timp din PSD, doar 15% dintre români arătând că mai au încredere în acesta.

Pe de altă parte, conform aceluiaşi sondaj, românii par mult mai determinaţi să meargă la vot, 44% din cei chestionaţi afirmând că se vor duce la urne, în timp ce 39% au spus că nu vor face acest lucru, iar 17% au arătat că nu vor fi în ţară.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 august – 14 septembrie, pe un eşantion de 1,005 persoane, metoda de culegere a informaţiilor fiind interviurile telefonice, iar marja de eroare de +/- 3.2%.

PUBLICITATE

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.