Administrație

Angajat al Fiscului din Câmpeni, condamnat la închisoare pentru fraudă

Sediul Administrației Finanțelor Publice Cîmpeni
Un angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba – Agenţia Cîmpeni a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 400.000 de lei.

după ce a folosit un număr de cinci societăţi comerciale în vederea angajării fictive, temporare, a zeci de persoane cu vârsta de peste 45 de ani, în scopul obţinerii frauduloase a unor sume de bani cu titlu de subvenţie din bugetul de stat, cauzând un prejudiciu total de peste 422.000 de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Serviciul Judeţean Alba al Direcţiei Generale Anticorupţie, prin decizia penală a Curţii de Apel Alba Iulia a fost dispusă condamnarea lui Toader Constantin Mihai la pedeapsa de 3 ani şi 8 luni de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform sursei citate, în perioada 2011-2013, Toader Constantin Mihai, funcţionar public în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba – Agenţia Cîmpeni, a identificat şi a folosit cinci societăţi comerciale, în vederea angajării fictive, temporare, a 74 persoane cu vârsta de peste 45 de ani, în scopul obţinerii frauduloase a unor sume de bani cu titlu de subvenţie din bugetul de stat.

Funcționarul ar fi contrafăcut semnătura angajaţilor pe contractele de muncă încheiate, pe statele de plată lunare fictive şi a consemnat date false în foile colective de prezenţă, încasând sume de bani subvenţionate. Pentru a păstra aparenţa de legalitate şi a beneficia în continuare de acordarea subvenţiilor, funcţionarul a achitat, în parte, obligaţiile privind asigurările sociale datorate de angajator.

Pentru a evita obligaţia de a menţine raporturile de muncă pentru o perioadă de 2 ani şi a nu restitui sumele de bani primite cu titlu de subvenţie, inculpatul a determinat persoanele angajate să îşi înceteze raporturile de muncă prin demisie, la un an de la angajare, perioadă calculată ca vechime în muncă pentru aceştia. Ulterior, a procedat la reangajarea fictivă a persoanelor la alte societăţi.

Prin acest mecanism, inculpatul a cauzat un prejudiciu în dauna bugetului de stat evaluat la 422.330 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.