Mozaic

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat în dosarul „Gruparea cămătarilor din Sibiu”

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a pronunţat miercuri seara sentinţa în aşa-numitul dosar al „grupării cămătarilor din Sibiu”, informează Agerpres.

Anchetatorii susţinut că gruparea a creat un prejudiciu părţilor vătămate de peste un milion de euro.

Notarul public implicat în acest caz primind o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit sentinţei, Răzvan Emilian Mărginean a primit 1 an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire grup infracţional nestructurat şi 3 ani închisoare pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, cele două pedepse fiind contopite în cea mai grea. Instanţa a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, perioadă în care condamnatul trebuie să se supună anumitor măsuri. Acestuia i-a fost comutată din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive începând cu 12 noiembrie 2012 şi până la 23 ianuarie 2014.

Notarul a fost achitat de învinuirea săvârşirii infracţiunii de sprijinire grup infracţional organizat, a infracţiunii de complicitate la şantaj şi de cea a săvârşirii infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.

Cu privire la 5 dintre cei 14 inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar, CA Alba Iulia a dispus condamnarea cu executare a pedepselor cuprinse între 4 ani închisoare, respectiv 5 ani şi 10 luni închisoare. Pentru alţi 3 inculpaţi, instanţa a hotărât condamnarea acestora la pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 an şi 6 luni, respectiv 3 ani cu suspendarea condiţionată sau sub supraveghere, după caz, a executării acestor pedepse pe durata unui termen de încercare.

Pentru ceilalţi 6 inculpaţi, instanţa a dispus încetarea procesului ca efect al prescripţiei speciale a răspunderii penale sau achitarea cu privire la unele învinuiri, după caz.

Instanţa a decis ca părţile vătămate să intre în posesia banilor care le-au aparţinut, fiind anulate, totodată, o serie de contracte de vânzare-cumpărare încheiate de notarul în cauză.

O „afacere” bănoasă

Procurorii DIICOT au identificat, în 2012, 15 părţi vătămate, pe care membrii grupării le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptămânale/lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre inculpaţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înşelarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.

Banii proveniţi din infracţiuni erau reinvestiţi în afaceri aparent licite sau în achiziţionarea de imobile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.