Administrație

150 de persoane sunt evacuate din blocul Turturica. Clădirea va fi demolată

Peste 150 de persoane, din care câteva zeci de copii, care locuiesc fără forme legale într-un bloc din Alba Iulia, cunoscut sub numele de „G2- Turturica”, sunt evacuate marţi, sub supravegherea jandarmilor şi a poliţiştilor locali, informează Agerpres.

Evacuarea se bazează pe o sentință prin care instanţa de judecată a dat câştig de cauză autorităţilor locale, clădirea urmând să fie demolată.

„Nu mai putem fi nepăsători faţă de o situaţie care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranţa, milostenia, respectul înseamnă să trăieşti într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înţeles”, a declarat, săptămâna trecută, primarul Mircea Hava, atunci când s-a anunţat că evacuarea va fi pusă în practică săptămâna aceasta.

Edilul a susţinut atunci că „acei oameni care trăiesc acolo îşi fac mai mult rău decât bine, lor şi copiilor, prin mizeria la care se supun” şi, de asemenea, că „G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni”.

Mircea Hava a opinat, la vremea respectivă, că evacuarea nu are „nici un substrat de discriminare, ci de normalizare”.

În final, blocul va fi dărâmat şi în locul său va fi construită, cel mai probabil, o parcare supraterană, a declarat marţi, pentru Agerpres, viceprimarul Gabriel Pleşa.

El a menţionat că cele 33 de familii care deţin proprietăţi cu acte în regulă în blocul în cauză vor fi despăgubite.

„Proprietarii rămân deocamdată, până se termină evaluarea fiecărui apartament. Ei vor fi despăgubiţi”, a declarat viceprimarul.

În rest, cei care nu au unde să meargă pot sta la adăpostul social din apropierea gării, iar copiii să fie instituţionalizaţi, cu acordul părinţilor, adăugat Pleşa.

„Vor fi până în 50 de oameni care chiar nu au soluţie. În schimb, temporar îi putem primi la adăpostul de la gară. Pentru copiii sub 3 ani, am propus asistenţă maternală”, a mai precizat Gabriel Pleşa.

Demersul autorităţilor locale a început în urmă cu peste un an, fiind emise 71 de sentinţe de evacuare, cu titlu executoriu.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în “Turturica” locuiesc 59 de copii, dintre care 39, proveniţi din 22 de familii, prezintă situaţie de risc.

Despre 16 persoane nu se mai cunoaşte nimic, practic aceştia părăsind deja, fără o destinaţie precizată, spaţiile ocupate abuziv, iar despre 24 de persoane s-a desemnat, ca probabilă, posibilitatea ca acestea să fi părăsit ţara.

Blocul în cauză este situat în cartierul Cetate, într-una din cele mai aglomerate zone din Alba Iulia, la câteva sute de metri de Spitalul Judeţean de Urgenţă.

„Direcţia specializată din cadrul Primăriei a sesizat DGASPC Alba în vederea identificării unor soluţii temporare de acomodare. În cazul a 13 copii s-a propus instituţionalizarea, dat fiind faptul că aceştia se plasează într-o condiţie precară de calitate a vieţii rezultată, în mare parte, din modul în care adulţii înţeleg să-şi gestioneze viaţa. Evaluarea adulţilor indică următoarele aspecte: 23 de familii au venituri rezultate dintr-o formă de angajare, 4 familii au declarat că mai au altă proprietate sau chirie, iar 5 persoane se regăsesc în alte categorii. Din fericire, se constată un număr redus de persoane cu handicap (3) pentru care se vor găsi soluţii optime, inclusiv prin propunere de instituţionalizare. De asemenea, conform normelor de încadrare în vigoare, s-au identificat 6 persoane cu vârsta între 60-65 de ani”.
Comunicat al Primăriei Alba Iulia

One Comment

  1. Pingback: Studiu despre discriminarea minorităților la atribuirea de locuințe sociale. Alba Iulia, inclusă pe lista „așa nu”! – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.