Administrație

Alba Iulia face noi paşi spre „smart city”

Primul „oraş inteligent” din România, Alba Iulia, dispune de o reţea Wi-Fi, cu deosebire, în zonele de interes turistic, informează Agerpres.

Este vorba despre un sistem care include autobuze echipate cu o reţea securizată WiFi, de o aplicaţie care îi ajută pe cetăţeni să alerteze autorităţile asupra problemelor identificate în oraş, dar şi de una care îi ajută pe turişti să afle informaţii direct de pe telefon despre obiectivele vizitate.

La aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, prin care au fost propuse soluţii de digitalizare a oraşului, Orange România a prezentat marţi, la Muzeul Principia, primele rezultate. Este un proiect simbolic, unul dedicat Centenarului Unirii, a afirmat, cu acest prilej, CEO Orange România, Liudmila Climoc.

Compania a anunţat încheierea primei etape a proiectului-pilot, cu finalizarea instalării echipamentelor, precum şi începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluţiile implementate. Numărul soluţiilor implementate la nivel local este de 14.

În prezent, Alba Iulia dispune de reţele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi şi LoRaWAN. Reţeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate şi oraş şi 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcţionare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populaţia oraşului a accesat serviciul, potrivit reprezentanţilor companiei.

Prin senzorii de monitorizare a calităţii aerului instalaţi în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetăţenii pot şti în orice moment care sunt zonele din oraş în care pot avea fără probleme activităţi în aer liber. De asemenea, soluţia oferă atât autorităţilor, cât şi cetăţenilor informaţii cu privire la impactul pe care activităţile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de şcoală, când a crescut utilizarea maşinilor personale, a fost influenţat negativ nivelul de compuşi organici volatili din atmosferă.

Soluţia de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcţie de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluţia de management al apei este în curs de instalare.

În cadrul proiectului a fost implementată şi aplicaţia Civic Alert, care îi ajută pe localnici să sesizeze autorităţile asupra problemelor identificate în oraş, dar şi soluţia City Analytics, prin care Primăria poate urmări tendinţe ale traficului pietonal din oraş.

Prin aplicaţia e-alba iulia, disponibilă pe Android şi iOS, turiştii au acces la informaţii despre principalele obiective ale oraşului. În acest moment, aplicaţia are 1.200 de utilizatori.

În două licee, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” şi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost implementată soluţia de clasă digitală, ce include tablete, un catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat şi cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul şcolar 2017-2018, în aplicaţie au fost încărcate datele legate de performanţa şcolară pentru ultimii trei ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluţie 120 de profesori şi aproape 1.500 de elevi.

Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

Administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan, a afirmat că autorităţile locale vor să aducă Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creşte astfel calitatea vieţii.

Costurile de dezvoltare şi implementare ale soluţiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de companie şi partenerii săi.

Companiile implicate în “Alba Iulia Smart City 2018” sunt fie din zona multinaţionalelor, fie a naţionalelor. “Alba Iulia Smart City 2018” este un proiect prin care se urmăreşte construirea celui mai modern şi inteligent oraş din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.