Politică

Cu cine ar vota românii, dacă duminică ar avea loc alegeri

Deși a crescut în 2017 pensiile și salariile, Partidul Social Democrat este în scădere în intenția de vot a românilor, scrie Monitorul de Cluj.

„Vina” pentru scăderea în intenţia de vot a PSD le aparține lui Liviu Dragnea și lui Florin Iordache, explică sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS identificând două „șocuri” care au tras PSD în jos în 2017 – ordonanța 13 și moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern.

Dacă duminică ar avea loc alegeri, PSD ar obţine 38,8% (față de 49% în ianuarie) din opțiunile exprimate, urmat de PNL care ar fi votat de 30,9% (față de 23% în ianuarie) dintre cei care şi-au declarat intenţia de a participa la următoarele alegeri parlamentare, arată un sondaj IMAS, prezentat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Celelalte partide parlamentare întrunesc fiecare mai puțin de 10 procente – ALDE, PMP, UDMR, USR și altele.

„Un aspect de remarcat îl reprezintă aparenta complementaritate a trendurilor înregistrate de PSD și PNL, care ar putea fi determinată de tendința descendentă a PSD-ului, ca urmare a momentului februarie 2017, dar și de erodarea capitalului politic al principalului partid de guvernare, fenomen tipic oricărui ciclu electoral”, subliniază autorii sondajului.

USR – 6,8% intenție de vot

USR, cea mai nouă formațiune din Parlamentul României, pare să-și fi pierdut din avântul care i-a caracterizat campania din 2016, dar și perioada imediat următoare protestelor anti-guvernamentale din luna februarie a acestui an.

În prezent USR are 6,8% intenție de vot, plasându-se sub ALDE, care menține un trend ușor ascendent per ansamblu și relativ constant pentru mare parte din anul 2017 (8,1% în septembrie 2017, față de 8,5% în aprilie 2017).

„Dragnea împreună cu Iordache – care a promovat celebra OUG 13 – au pe conștiință un milion și jumătate de votanți pierduți de PSD”

Alin Teodorescu, director IMAS, a explicat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 scăderea din sondaje a celui mai mare partid din România. În opinia sa, la acest moment, PSD ar fi trebuit să ajungă la 60% opțiuni de vot.

„PSD a avut în ianuarie 49%, în general după ce câștigi alegerile ai un plus de 10-15%. Ai un credit de încredere din partea publicului. (În mod normal la cât ar fi trebuit să fie acum PSD?). La 60% (Luând în considerare creșterea salariilor, pensiilor?). Da. 55-60%. Trebuia să fie. De ce nu e acolo? De ce l-au îngropat în încredere și pe Tudose când a fost numit premier? PSD în ianuarie a făcut numai 49% când a fost un prim semn de întrebare, dar pe urmă ne-am uitat la ce s-a întâmplat, pe 18 ianuarie Iohannis s-a dus la Guvern și a avertizat că se întâmplă ceva cu legile justiției (elefanții din cameră)”, a explicat Alin Teodorescu.

Ulterior, PSD a început să scadă în sondaje. Alin Teodorescu a amintit două momente importante care au dus la prăbușirea din sondaje: OUG 13 – „deci domnul Iordache care a promovat OUG 13 are pe conștiință un milion de votanți pierduți de PSD” – și schimbarea premierului Grindeanu, care a dus la o pierdere de circa 500.000 de votanți PSD.

„Deci Dragnea împreună cu Iordache au un milion și jumătate de votanți pe conștiință. Anul ăsta. S-ar putea ca anul viitor să aibă mai mulți. Ce s-a întâmplat în peisajul politic? PNL nu a acționat ca un partid de opoziție. Ați auzit de o acțiune a lor mai deosebită? Să se lege cu lanțuri de Palatul Victoriei? Să voteze pentru ridicare de imunitate? Deci nefăcând nimic, beneficiază de această minimă eroziune, de un procent pe lună”, spune directorul IMAS.

În opinia acestuia, dacă PNL nu face nimic în plan politic, nu va depăși PSD în sondaje. „Se vor plimba pe la 30 și ceva la sută, iar la alegeri se vor prăbuși din nou unde au fost”, spune el.

„PSD ar putea fi depășit de PNL în doi ani”

„Așa cum PSD a început acum bătălia cu justiția, cu spiritul public din România, cu instituțiile statului, poate fi depășit de PNL, nu cu mult, dar pot fi depășiți de PNL în doi ani”, crede Alin Teodorescu.

Studiul IMAS ROmnibus este realizat lunar pe un eşantion reprezentativ naţional, probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei. Sunt intervievate telefonic minimum 1.000 de persoane, cu vârste de peste 18 ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.