Administrație

În Alba sunt tot mai puține cereri de autorizare de securitate la incendiu

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba a informat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în primele nouă luni din 2017 au fost depuse şi analizate cu 26% mai puţine documentaţii pentru obţinerea de avize şi autorizaţii de securitate la incendiu, comparativ cu cele 382 înregistrate în perioada similară a anului trecut.

În perioada ianuarie – septembrie a acestui an au fost emise 85 de avize şi autorizaţii, cu 33% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2016, când numărul lor s-a ridicat la 127.

Între 25 septembrie şi 13 octombrie, respectiv premergător şi în următoarele două săptămâni după expirarea prorogării termenului de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, au fost depuse 87 de documentaţii, dintre care 57, în perioada 25 – 29 septembrie.

Dintre acestea, potrivit conducerii ISU Alba, 15 au fost pentru instituţii de învăţământ, reprezentând 36% din numărul total de solicitări pentru emiterea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu pentru şcoli în 2017. Anul trecut au fost depuse cu 45% mai multe documentaţii pentru avize/autorizaţii pentru instituţii de învăţământ faţă de anul trecut, respectiv 42 faţă de 29. Numărul avizelor şi autorizaţiilor emise pentru şcoli a fost anul trecut de 5, iar în acest an de 14, toate pentru avize.

Conform reprezentanţilor ISU Alba, printre principalele cauze ale respingerii cererilor pentru emiterea avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu au fost: nerespectarea prevederilor normativului pentru proiectarea, executarea şi exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală, neataşarea documentaţiei avizului furnizorului de apă privind asigurarea debitului necesar hidranţilor interiori, nerespectarea prevederilor privind obligativitatea prevederii iluminatului de securitate pentru evacuare, neataşarea agrementului tehnic pentru polistirenul ignifugat la care se face referire în scenariul de securitate la incendiu, precum şi neataşarea buletinului de verificare a instalaţiei de protecţie împotriva trăsnetului.

Termenul prorogat pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a expirat la data de 30 septembrie. Începând cu 1 octombrie, beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care au obligaţia obţinerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravenţională pentru nedeţinerea acestuia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.