Social

Ce spune procurorul general Augustin Lazăr despre brățările dacice

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marţi că este sigur că vor fi recuperate şi celelalte 11 brăţări dacice, el fiind cel care a coordonat investigaţia şi a luat urmele aurului dacic furat.

Procurorul general a fost prezent marţi la Sibiu la proiecţia documentarului “Pe urmele aurului transilvănean”, în cadrul Festivalului ASTRA Film.

„Cum aţi văzut şi în film, sunt 13 piese recuperate din 24 despre care noi avem diverse informaţii, probe, fotografii, chiar şi greutatea unora dintre aceste piese. Spre exemplu, piesa care este prezentată în film şi, spune jurnalistul respectiv, iată, o piesă de un kilogram şi jumătate, ea nu este recuperată. O vedem, ştim că este a noastră, ştim tot traseul pe care a mers şi noi continuăm investigaţia pentru a o recupera. Eu zic că sunt şanse şi ele vor fi recuperate fără nicio îndoială, pentru că ele au trăsături particulare după care pot fi identificate. Nimeni nu le poate păstra din momentul în care au apărut undeva, la suprafaţă. Ele vor fi şi peste cinci ani, zece ani, 20 de ani, în momentul când apare o astfel de piesă se va şti că face parte din acel tezaur şi va fi revendicată de statul român conform directivei europene care obligă statele UE să restituie fiecare statului respectiv bunurile care au părăsit ilegal teritoriul ţării. De asemenea, există o convenţie internaţională (…). Important este că am identificat astfel de bunuri, că am recuperat aceste bunuri şi oriunde vor apărea «surioarele» lor, se va şti că ele sunt din România şi că au făcut obiectul acestui dosar”, a declarat Augustin Lazăr.

Lazăr a spus că niciodată nu s-a gândit că ar putea apărea într-un film, dar după ce a fost intervievat în documentar, speră ca această producţie cinematografică să ajute la conştientizarea românilor despre valorile culturale pe care le au.

„Primul pas spre protejarea patrimoniului este conştientizarea oamenilor despre valorile culturale pe care le avem. (…) Până la acest film, nimeni nu a ştiut cât de importante sunt siturile arheologice ale României, că ele sunt bunuri care aparţin patrimoniului cultural naţional şi că ele trebuie protejate, păzite, cu camere video şi cu toate dispozitivele moderne ale lumii în care trăim. Eu cred că acest film va sensibiliza opinia publică şi îi va face pe mulţi să înţeleagă că suntem bogaţi, avem un patrimoniu cultural naţional foarte bogat (…) şi trebuie să fim atenţi la protejarea acestui patrimoniu cultural, fiindcă el reprezintă identitatea noastră în casa comună, europeană. (…) Un simbol ar românilor ar putea fi acest tezaur, care vine din antichitate, care a stat în mâinile regilor daci şi care acum se află în colecţiile muzeale ale Muzeului Naţional de Istorie a României”, a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul general avertizează că în continuare vin la noi căutători din alte ţări, atraşi de povestea tezaurelor dacice.

„Să acţionăm preventiv. (…) Instalare camere video, asigurarea pazei, sensibilizarea oamenilor, să fie atenţi dacă vin căutători din alte ţări, fiindcă au început să vină din multe state europene, aflând despre această poveste a tezaurelor dacice. Vin oameni cu adrenalină, care vor să aibă escapade aventuroase prin munţii noştri şi pe sub nasul Poliţiei Române (…). Ei bine, noi trebuie să fim atenţi, să reacţionăm prompt şi să-i prindem pe cei care vor să facă lucruri de acest gen”, a afirmat Augustin Lazăr.

Regizorul filmului „Pe urmele aurului transilvănean” („The Hunt for Transylvanian Gold”), Andrei-Nicolae Teodorescu, a anunţat marţi că acest documentar a fost achiziţionat de către TVR şi în 2018 va fi difuzat în SUA, Olanda şi Anglia.

Filmul documentar „Pe urmele aurului transilvănean” spune povestea furtului brăţărilor de aur dacice, vechi de aproape 2.000 de ani şi a investigaţiei care a durat mai bine de 10 ani şi s-a desfăşurat pe două continente: Europa şi America de Nord. Investigaţia a fost coordonată de procurorul general al României, Augustin Lazăr, pe atunci procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, şi a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei au fost descoperite de căutătorii de comori 24 de brăţări de aur dacice.

Documentarul are o durată de 50 de minute şi oferă informaţii inedite despre reţelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piaţa neagră internaţională, despre vânătorii de comori, experţii în antichităţi, suspecţii arestaţi şi cele 13 brăţări recuperate. Filmul este o producţie Kogainon Films (Boston) iar echipa filmului a avut atât membri români, cât şi americani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.