Social

O nouă armă de asalt ar putea fi produsă la Cugir, alături de AKM

O nouă armă de asalt, de calibrul 5,56 ⨯ 45 NATO, ar putea fi produsă la Fabrica de Arme Cugir (F.A.C.), unitate care nu renunţă nici la fabricarea AKM-urilor, a declarat, miercuri, directorul general al unităţii, Nicolae Mihăilesc.

„Nu cred că se va renunţa la producţia de AKM, nici în acest moment, nici în viitor, pentru că avem liniile de producţie specializate pe aceste produse şi avem contracte în derulare, contracte externe, care se derulează inclusiv anul viitor”, a afirmat directorul F.A.C., unitate prezentă cu un stand în care au fost expuse o parte din armele fabricate aici la un eveniment organizat de către Batalionul 136 Geniu „Apulum” în cadrul activităţilor dedicate Zilei Armatei Române.

Nicolae Mihăilesc a prezentat cu acest prilej şi un nou model, arma de asalt calibru 5,56 ⨯ 45 NATO, denumită NAT1, omologată intern, testată la o unitate din Mureş, fiind parcurse, potrivit acestuia, toate etapele care se cer la condiţiile tehnice de armament.

„Suntem într-un program de testare-omologare cu Ministerul Apărării. Am derulat etapele programului şi aşteptăm raportul final. Sperăm ca va fi o reuşită”, a declarat directorul F.A.C. El a adăugat că speră ca acest raport să le parvină în două săptămâni.

„Următorul pas – vom aştepta comenzi interne de la Ministerul Apărării”, a subliniat Mihăilesc.

El a precizat că prototipul a fost realizat pe liniile tehnologice existente la ora actuală la F.A.C. iar proiectarea aparţine colectivului de cercetare-dezvoltare din cadrul societăţii din Cugir. „E o armă compatibilă cu armele NATO”, a subliniat directorul unităţii din Cugir.

Fără încărcător, puşca are 3.450 de grame iar cu încărcător, sub patru kilograme.

Directorul Mihăilesc a precizat că la fabrica din Cugir se produc arme pe două segmente, un segment militar şi unul civil. „Pe partea civilă, producem arme semiautomate, destinate vânătorii, tirului sportiv, arme care se exportă pe piaţa Statelor Unite, pe pieţele europene, în spaţii cum ar fi Germania, Belgia, Spania”, a spus acesta. Pe segmentul militar, se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Înfiinţată în 2004, când avea în jur de 170 de angajaţi, prin separarea de Uzina Mecanică Cugir, F.A.C., unde lucrează în prezent peste 900 de oameni, produce o gamă diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării trupelor armate, a celor de pază şi ordine, trupelor cu destinaţii speciale, precum şi arme de vânătoare destinate în mare parte pieţei externe.

Discuţiile despre o nouă armă de asalt produsă la Cugir sunt vechi. Încă din 2011, conducerea societăţii de atunci vorbea despre încheierea unui acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional privind realizarea produsului „Arma de asalt calibrul 5,56 mm ⨯ 45 cu muniţia aferentă”. Noua armă, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma – cu lunetă, cu lanternă -, urma să fie produsă la Cugir, dacă proiectul se finaliza, în câteva zeci de mii de astfel de exemplare.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.