Social

Estimare: Sistemul de îngrijiri paliative acoperă doar 10% din necesar

Actualul sistem de îngrijiri paliative acoperă doar 10% din ceea ce ar fi nevoie la nivel de ţară, în 18 judeţe aceste servicii lipsind în totalitate, a declarat, joi, la Alba Iulia, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative (ANIP), Mălina Dumitrescu.

Prezentă Conferinţa Naţională de Îngrijiri Paliative de la Alba Iulia, intitulată „Îngrijirea paliativă: experienţe, dezvoltare, profesionalism”, Dumitrescu a apreciat că, începând din 2017, aceste servicii sunt „pe un trend ascendent”. Ea a spus că, în cei 25 de ani de când au început primele servicii de acest gen, a fost „o dezvoltare relativ necoordonată şi aleatorie” în toate judeţele ţării, însă de anul acesta se poate vorbi de o dezvoltare „mai adunată”.

Preşedintele ANIP a precizat că există o strategie naţională, potrivit căreia, până în anul 2020, ar trebui să existe în toate judeţele ţării un minimum de servicii de îngrijiri paliative, reprezentate prin cel puţin câte o unitate cu 25 de paturi de paliaţie, câte două echipe de îngrijiri paliative la domiciliu şi câte două ambulatorii pentru îngrijirea paliativă.

„Toate astea cred că vor intra într-o dezvoltare care poate fi susţinută prin proiectul Băncii Mondiale (încheiat cu Ministerul Sănătăţii, prin Guvern – n.r.). Asta va însemna nu doar dezvoltare de servicii, ci şi instruirea personalului, crearea unui cadru legislativ, ca toate aceste servicii, în momentul în care vor începe să funcţioneze, să aibă şi o susţinere financiară şi umană”, a declarat Dumitrescu.

Ea a precizat că din cele 250 de milioane de euro acordate de Banca Mondială, până în 6 milioane de euro vor merge către dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative şi instruirea personalului.

Dumitrescu a mai spus că se observă în ultimii ani „o creştere aproape exponenţială a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi cu paturi în zona privată”. „În momentul în care acestea sunt într-un sistem privat, există acea barieră financiară pentru pacientul obişnuit. Credem că important este ca aceste servicii să fie în sistemul public de sănătate, fie în regim caritabil, prin organizaţii neguvernamentale care oferă aceste servicii în gratuitate”, a afirmat preşedintele ANIP.

Mălina Dumitrescu a precizat că la nivelul Ministerului de resort există un grup de lucru din care fac parte mai mulţi medici, care au în vedere crearea unui model de îngrijire paliativă care să poată fi integrat în sistemul de sănătate, în aşa fel încât pacienţii, oriunde şi la orice moment când ar avea nevoie de îngrijiri paliative, să le poată accesa într-un fel sau altul.

La rândul său, Răzvan Curcă, medic oncolog cu atestat de îngrijiri paliative, membru în grupul constituit pe lângă MS, a subliniat că, pe lângă pacienţii oncologici, sunt şi alte categorii de pacienţi care ar putea să beneficieze de un astfel de tip de serviciu – pacienţii cu demenţe, cu sechele după un accident vascular, cu stadii finale de boală pulmonară cronică sau cu insuficienţă cardiacă.

Medicul a mai spus că totul trebuie gândit ca un sistem unitar, care să permită continuitatea îngrijirilor, pentru că pacienţii cu îngrijiri paliative au multiple nevoi şi necesită o asistenţă în echipă. „Deci, ai nevoie de o echipă de îngrijiri paliative care să includă cel puţin un medic, un asistent, un asistent social, psiholog, un consilier de îngrijire spirituală”, a conchis Răzvan Curcă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.