Politică

Deputatul Florin Roman propune subvenționarea cărților de identitate pentru tinerii de 14 ani

Deputatul PNL de Alba Florin Roman anunță că a iniţiat o propunere legislativă pentru ca actul de identitate al persoanelor care împlinesc 14 ani să fie subvenţionat de către stat.

Florin Roman crede, împreună cu alți colegi parlamentari care au inițiat modificarea legislativă, că unul din motivele pentru care adolescenţii nu solicită eliberarea actului de identitate este sărăcia.

OUG 97/2005 „prevede, la articolul 12, obligativitatea persoanei care a împlinit vârsta de 14 ani să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea acestei vârste”.

„În pofida acestei obligativități legale, mulți adolescenți nu solicită eliberarea unui act de identitate. Motivele sunt multiple, însă, între acestea se remarcă sărăcia. Potrivit statisticilor oficiale, (…) în România sunt aproximativ 160.000 de cetățeni care nu dețin niciun fel de document de identitate. Între aceștia, majoritatea sunt minori, adică persoane care nu au solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani eliberarea unui document de identitate”, menționează inițiatorii.

Iniţiativa legislativă se referă la subvenţionarea de către stat a costurilor aferente producerii şi eliberării actului de identitate persoanei care a împlinit vârsta de 14 ani, se arată în expunerea de motive.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.