Economie

Cine pierde și cine câștigă după aplicarea cotei de 1% pe cifra de afaceri

„Cota unică de 1% aplicată cifrei de afaceri pentru companiile cu venituri sub 1 milion euro poate aduce o reducere a impozitelor plătite de aceste companii de aproximativ 631 milioane lei”, spune Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România și lector la Institutul Bancar Român.

Guda a realizat un studiu de impact al noilor măsuri fiscale care vizează companiile din România. „Câștigă 27% dintre aceste firme, respectiv companiile cu venituri sub 0,5 milioane euro și zero angajați, precum și firmele cu venituri între 0,5-1 milioane euro și profit brut peste 6,25%”, explică acesta.

Potrivit rezultatelor studiului, doar 3% dintre companii pierd, restul de 70% plătind un impozit identic. „Totuși, efectul final este mult mai mic, deoarece se pot pierde aproape 112.153 locuri de muncă, deci aproximativ 2% din forța de muncă angajată (din cauza dispariției interesului fiscal), iar majorarea salariului minim pe economie poate anula până la jumătate din optimizarea fiscala respectivă”, mai spune Iancu Guda.

Începând cu 1 ianuarie 2018, toate companiile cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri. În același timp, salariul minim brut pe economie crește începând cu anul urmator la 1.900 lei, comparativ cu nivelul actual de 1.450 lei. Analiza încearcă să surprindă impactul cumulat asupra companiillor a tuturor acestor măsuri.

Mai multe detalii citiți aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.