Politică

Tudorel Toader: Pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege

„Potrivit Legii 24, ministerele, ca să vorbim în speța noastră, pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege, ceea ce s-a petrecut la Ministerul Justiției cu toată procedura pe care o cunoașteți, dezbaterile în teritoriu și celelalte”, a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției, citat de Agerpres.

Ministrul Justiției a precizat că s-a prezentat la Parlament și în baza principiului colaborării loiale dintre autorități și a unei decizii a Curții Constituționale. El a adăugat că a lăsat Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor justiției draftul proiectului de lege și că membrii acesteia au decis calea de urmat.

„Prin urmare, în baza legii, în baza acestui principiu, în baza deciziei CCR, am dat curs Comisiei special constituită pentru modificările Codului penal, proceduri, legile justiției. La invitația dânșilor am prezentat 50 de minute principalele elemente din legile justiției și întrevederea din comisie putea să se oprească acolo, să spună «am luat act, foarte bine, să nu ne suprapunem în activități și continuăm procedura prin Guvern». Comisia a mers pe varianta a doua, a solicitat să le las draftul de proiect de lege. Le-am lăsat în format fizic cele trei proiecte de lege, tabelate, cum e legea în vigoare, cum se propune, proiectul de lege de modificare a acelor legi, expunerea de motive și solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția, formatul printat fizic, dar și formatul electronic”, a spus Toader.

Tudorel Toader a precizat că, în aceeași zi, Comisia și-a însușit respectivul proiect de lege ca inițiativă legislativă proprie.

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi procedura de modificare a legilor Justiției, despre care a afirmat că sunt „ciopârțite”, anunțând că va fi foarte activ în procesul legislativ în acest caz și că va face uz de toate prerogativele.

„Cu rezultate aproape de negative a reușit ministrul Justiției să demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert de până acum. Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare — un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasă ministrul și se duce fără să aibă drept de inițiativă legislativă în Parlament, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din Coaliție iau aceste proiecte și le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativă parlamentară. Așa nu se legiferează”, a susținut șeful statului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.