Economie

BNR menține dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

„Începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,75%, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare se reduce la 2,75 la sută”, se arată în document.

De asemenea, Consiliul a mai hotărât gestionarea fermă a lichidității din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

„Rata anuală a inflației a crescut în luna septembrie la 1,77% (de la 1,15 la sută în luna august), ușor peste nivelul prognozat, reintrând în interiorul intervalului de variație al țintei staționare, în linie cu anticipațiile”, menționează sursa citată, precizând că „majorarea s-a datorat atât prețurilor produselor alimentare procesate, cât și tarifelor serviciilor, în timp ce produsele nealimentare au avut o influență marginală”.

De asemenea, acesta precizează că noul scenariu al prognozei evidențiază perspectiva accelerării semnificative a inflației pe orizontul scurt de timp, succedată de o temperare a acesteia începând cu ultimul trimestrul al anului 2018.

Conform calendarului anunțat, următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 ianuarie 2018.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.