Educație

Ministerul Educaţiei se gândește că ar putea renunța la temele pentru acasă

Ministerul Educației Naționale (MEN) organizează, în perioada 7 – 20 noiembrie, o consultare națională privind regimul temelor pentru acasă, profesorii, părinții şi elevii urmând să fie chestionaţi în cazul acestui subiect, scrie Monitorul de Cluj.

„Demersul se adresează actorilor educaționali din învățământul primar, gimnazial şi liceal şi presupune completarea unor chestionare on-line, elaborate în funcție de specificul a trei categorii de public: cadre didactice, elevi și părinți. Cercetarea are ca obiective identificarea unei noi abordări în ceea ce privește rolul acestor activități de învățare, respectiv corectarea unor disfuncționalităţi semnalate”, potrivit unui comunicat de presă al MEN.

Astfel, datele ce urmează a fi colectate vor permite identificarea stării de fapt în privința temelor pentru acasă și vor contura „variante de ameliorare a eventualelor derapaje” prin adoptarea unor instrumente de reglementare.

„Nu se solicită date personale, iar răspunsurile centralizate sunt confidenţiale şi vor fi utilizate exclusiv în scopul consultării”, menționează Ministerul Educației.

În decembrie 2016, Ministerul Educației a emis un ordin care prevede că temele pentru acasă sunt pentru cel mult două ore la toate disciplinele, în așa fel încât timpul alocat activităților școlare să fie de cinci-opt ore, iar în vacanța elevilor din învățământul primar și gimnazial, nu se vor da teme pentru acasă.

„Timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult două ore însumând toate disciplinele, în așa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă şi în afara ei, să se încadreze în 5-8 ore zilnic. La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. (…) În perioada vacanțelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial”, se arăta în documentul semnat de ministrul Educației Naționale de la acea vreme, Mircea Dumitru, citat de Mediafax.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.