Social

Şezătoare reconstituită pentru vârstnici dintr-o casă de tip familial şi rude ale acestora

Șezătoare, fotografie de arhivă
Vârstnici ocrotiţi într-o casă de tip familial din Alba Iulia, precum şi rude ale acestora au participat, joi, la o seară de tradiţii şi obiceiuri româneşti din Ardeal, ce a inclus şi o „şezătoare” şi un concurs de gastronomie, cu produse tradiţionale.

Organizată de Asociaţia Sînziene, „Seara de tradiţii şi obiceiuri româneşti din Ardeal”, ajunsă la cea de-a III-a ediţie, a inclus şi o reconstituire a unei şezători, ca în vremurile când „anotimpurile erau anotimpuri, iar oamenii nu trăiau mai uşor, dar trăiau mai frumos, trăiau autentic”, după cum a opinat prezentatoarea evenimentului, Felicia Colda.

Îmbrăcaţi în costume populare moştenite de la părinţi şi bunici, membrii Asociaţiei Vatra, din Geoagiu de Sus, au pus în scenă „o şezătoare” asemănătoare celor din vremurile trecute, prinse încă de unii dintre ei. „Mărioara de la vale vrea să facă o şezătoare” a fost „vorba” prin care oamenii, fiind noaptea lungă, s-au adunat la aceasta, să ţeasă şi să coase, să cânte şi să joace, dar şi să bea un pahar de vin cald şi să mănânce câte o plăcintă.

Coordonatoarea ansamblului, Mariana Mereu, a declarat, pentru Agerpres, că, din păcate, astfel de şezători nu au supravieţuit timpurilor moderne, dar că „oameni cu inimă şi cu suflet, care se gândesc la înaintaşii lor, oameni de bună credinţă” reconstituie astfel de momente, cu care se prezintă la diverse evenimente. Asociaţia Vatra a luat fiinţă în vara anului trecut şi are ca scop promovarea şi dezvoltarea localităţii Geoagiu de Sus, prin punerea în valoare a culturii, tradiţiilor locale, a turismului rural, ecologic.

„Seara de tradiţii şi obiceiuri româneşti din Ardeal” a cuprins în program şi un mini-spectacol susţinut de Leontina Fărcaş şi grupul de copii „Mugur de Tezaur”, dar şi un concurs de gastronomie, deschis oricărui doritor, intitulat „Poveste cu gust”.

Iniţiativa organizării acestei manifestări a aparţinut Marianei Râşteiu, coordonatoarea a două structuri de economie socială (SES-uri), prin care sunt oferite servicii medicale la domiciliu, respectiv un cămin pentru vârstnici. Căminul de bătrâni „Casa Noastră Bărăbanţ” oferă servicii de îngrijire pentru persoanele vârstnice, într-o atmosferă ca într-o familie, cu un program de socializare, cu diferite activităţi şi evenimente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.