Social

Expoziţie–tribut pentru feroviari: „Gară pe drumul Marii Uniri”

Fotografii şi documente de arhivă care subliniază rolul căilor ferate în dezvoltarea României Moderne şi desfăşurarea Primului Război Mondial sunt expuse, de marţi, la Museikon Alba Iulia, „punctul terminus” al unei expoziţii care a „străbătut” traseul Iaşi-Mărăşeşti-Bucureşti-Târgovişte-Târgu Jiu, intitulată „Gară pe drumul Marii Uniri”.

„Această expoziţie este, de fapt, prinosul nostru de recunoştinţă, de respect, este omagiul nostru pentru cei care în 1916 – 1918 au dorit ca această ţară să fie demnă, să fie respectată iar românii să fie uniţi. Este omagiul nostru, al celor de azi, încercând să aducem în faţă contribuţia Armatei României şi a celei de-a doua «armate», care a fost cea a feroviarilor. Pe lângă Armata României, şi feroviarii şi-au adus prinosul lor la reuşita unor bătălii”, a declarat, cu ocazia vernisajului de la Alba Iulia, directorul general al Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară Bucureşti, Marcel Oţoiu.

Sunt expuse, de exemplu, fotografii din 1916, când, odată cu intrarea României în război, gările sunt pline de recruţi, militari, refugiaţi sau cu poduri distruse în urma luptelor, cum a fost cel de peste Argeş. Nu lipsesc nici fotografiile care surprind momente cu Armata care se retrage pentru refacere în Moldova sau cu populaţia civilă pornită în acelaşi refugiu, la sfârşitul lui 1916. Una dintre fotografiile expuse a fost realizată în gara Ciurea, de lângă Iaşi, când, în 30/31 decembrie 1916, a avut loc cel mai grav accident feroviar cunoscut până atunci, soldat cu peste 800 de morţi şi răniţi. Trenul, care plecase din Galaţi, după ocuparea Brăilei, transporta militari români, ruşi, francezi, autorităţi şi refugiaţi civili.

Tot cu trenul a fost transportat şi craniul lui Mihai Viteazul, pentru a nu fi profanat sau distrus, de la Bucureşti spre Iaşi. Trenul a fost folosit şi de Familia Regală pentru a reveni la 1 decembrie 1918 de la Iaşi la Bucureşti.

Expoziţia fotodocumentară este parte a unui proiect de promovare a patrimoniului cultural iniţiat de Asociaţia DAR Development, proiect care încearcă să pună în lumină, pe baza fotografiilor şi documentelor de arhivă expuse, importantul rol al căilor ferate în desfăşurarea Primului Război Mondial, a menţionat, la rândul său, preşedintele asociaţiei, Alexandra Brutaru.

Sursele imaginilor sunt Arhivele Naţionale ale României, Muzeul de Istorie Iaşi, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, colecţii particulare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.