Administrație

Restaurarea Bibliotecii Batthyaneum, imposibilă deocamdată din cauza litigiului în justiţie

Biblioteca Batthyaneum nu poate fi deocamdată restaurată, ea făcând obiectul unui litigiu în justiţie, potrivit managerului Bibliotecii Naţionale a României (BNR), Maria Răducu.

Biblioteca funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, aici aflându-se cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României.

„Probabil că era ideal ca această clădire să intre într-un proces de restaurare odată cu întreg complexul acesta (Cetatea Alba Carolina – nota red.) din Alba Iulia, mai ales că venea Centenarul. Nu a fost să fie. În viitor vom vedea ce se poate face. Într-adevăr, noi, fiind în acest proces în justiţie, în mod normal trebuie să aşteptăm să se rezolve. Sau ar mai fi fost o posibilitate, dacă «se depuneau armele» şi ar fi fost o înţelegere să se sisteze procesul şi în perioada asta să intre în restaurare”, a declarat marţi Maria Răducu, prezentă la Alba Iulia la prima ediţie a Reuniunilor Ştiinţifice ale Bibliotecarilor din judeţul Alba.

Ea a menţionat că, fiind şi manager interimar, nu poate să spună multe lucruri în legătură cu ceea ce s-ar putea face în viitor.

„Indiferent care va fi viitorul, aici este cultură de mare valoare şi este a României, oricum ar fi”, a opinat aceasta.

Răducu a menţionat că Batthyaneum, care este filială a BNR, se află acum într-un program de inventariere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.