Administrație

Plăcuţe cu cod QR, montate pe 64 de obiective din Alba Iulia

64 de obiective istorice, culturale, turistice din Alba Iulia dispun de plăcuţe de ghidaj turistic, respectiv plăcuţe cu cod QR (Quick Response), prin care turiştii, indiferent că sunt români sau străini, pot afla, gratuit, cu ajutorul unui smartphone, povestea monumentelor respective.

„Plăcuţele, care au o grafică ce atrage atenţia, sunt montate în locuri vizibile şi la o înălţime care să permită scanarea cu uşurinţă a codului QR. Practic, turiştii români şi străini au acces în regim de gratuitate la un ghid care este disponibil pe telefonul lor mobil, în română, engleză, franceză şi italiană”, a declarat, miercuri, Nicu Neag, membru al echipei de implementare a proiectului „Descoperă patrimoniul cultural din Alba Iulia prin QR Cod”.

Acesta a precizat că plăcuţele au fost montate atât pe obiective din Cetatea Alba Carolina, cât şi din Oraşul de Jos.

„Practic, atenţia am îndreptat-o asupra oraşului pe ansamblu, în sensul că avem obiectivele arhicunoscute din Cetate, dar plăcuţe sunt montate şi pe bisericile româneşti din Oraşul de Jos, pe Sinagogă, pe Cimitirul Evreiesc, la Statuia Lupoaicei, pe Palatul Administrativ, practic în locurile care au în spate o istorie, care au o poveste”, a explicat acesta.

Printre obiectivele pe care au fost amplasate astfel de plăcuţe se mai numără Porţile Cetăţii Alba Carolina, Obeliscul „Horea, Cloşca şi Crişan”, Muzeul Naţional al Unirii, Muzeul Principia, Museikon, Sala Unirii, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Încoronării, Palatul Principilor, Palatul Apor, Biserica memorială „Mihai Viteazul”.

Turiştii pot afla povestea acestora cu ajutorul unui smartphone cu conexiune la internet, disponibilă şi prin WI-FI, care scanează codul QR, aplicaţia de citire a acestuia putând fi descărcată gratuit de pe internet. După ce se scanează codul QR, utilizatorul ajunge la povestea dedicată obiectivului în cauză, disponibilă în format text şi audio-video.

Proiectul a fost finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Primăria municipiului Alba Iulia, bugetul total fiind de 60.000 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.