Mozaic

Prima prognoză meteo pentru iarna aceasta. Vor fi prezente cele mai severe fenomene ale iernilor

În următoarele trei luni vor fi temperaturi medii, apropiate de normalul climatologic, însă precipitațiile lunare vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, în lunile decembrie și ianuarie, anunță meteorologii.

În decembrie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est. Precipitaţiile lunare vor fi excedentare în majoriatea regiunilor, anunţă ANM.

În ianuarie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de normal, exceptând centrul, nordul și nord-estul țării, unde vor fi, local, sub media climatologică.

Precipitațiile totale lunare vor fi, în general, excedentare.

În luna februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice si estice si vor in general excedentare in rest.

„Fenomenele severe categoric nu vor lipsi. Vorbesc de viscole, posibile ninsori abundente și episoade de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în această iarnă în care vremea se încadrează în normalul lunilor de iarnă”, afirmă directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, citată de digi24.ro.

„În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal sa fie si perioade în care temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului, se cunoaşte faptul că în decembrie există o posibilitate foarte mare sa apara perioade în care temperaturile să fie sub 20 de grade. Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie si februarie, vom cel putin 2 viscole. Oricând ne așteptăm să apară fenomene extreme, manifestări cu aspect violent pe durate şi suprafeţe relativ restrânse pentru că tot am avut asemenea episoade și primăvara, iarna şi în toamnă”, a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.