Politică

Constantin: Implementarea legii privind construirea Monumentului Marii Uniri va fi întârziată

Deputatul neafiliat Daniel Constantin susţine că implementarea legii privind construirea Monumentului Marii Uniri va fi mult întârziată.

„Astăzi Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege foarte important nu doar pentru locuitorii din Alba-Iulia, ci pentru toţi cei care simt româneşte: «Proiectul de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia”. Din păcate, proiectul adoptat de Senat în anul 2015 a stat nepermis de mult în sertarele comisiilor de specialitate, fapt care va face ca implementarea legii să fie mult întârziată», afirmă Daniel Constantin într-un comunicat.

Constantin aminteşte că a iniţiat în 2014, împreună cu parlamentari de la Partidul Conservator, Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, acest proiect de lege.

„Mă bucur mult că acest proiect de lege a fost adoptat acum, chiar şi în cel de-al doisprezecelea ceas, şi vom reuşi, în felul acesta, să cinstim memoria înaintaşilor noştri care au realizat Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Vreau să le mulţumesc pe această cale colegilor mei care au fost co-semnatari ai acestui proiect de lege, a cărui punere în practică va face ca, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, să avem în sfârşit la Alba-Iulia, Capitala Unirii, un monument care să ne facă mândri că suntem români!”, conchide deputatul neafiliat.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 252 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 10 abţineri, proiectul de lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia.

„Se aprobă realizarea monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia, judeţul Alba, pentru care se alocă de la bugetul de stat maximum 18.800 mii lei. Suma va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 şi finalizarea acestora în anul 2018 cu încadrarea în bugetul aprobat în acest scop Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi Consiliului Local Alba Iulia”, prevede proiectul.

Conform actului normativ, din această sumă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va asigura maximum 10.300 mii lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câştigător al concursului pentru Monumentul Unităţii Naţionale din Alba Iulia, organizat în anul 1993, precum şi pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire şi de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.

Proiectul prevede şi alocarea sumei de 8.500 mii lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii şi punerea în valoare a monumentului.

De asemenea, se prevede autorizarea Ministerul Finanţelor Publice să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.