Social

Filosoful Mihai Şora: La 100 de ani ai României şi ai mei, viitorul stă deschis în faţa ţării

Filosoful şi eseistul Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, consideră că la 100 de ani de la Marea Unire, prima grijă a guvernanţilor trebuie să fie pentru oameni, iar ultima pentru ei înşişi; astfel România va avea asiguraţi „ani buni în faţa ei”, scrie Monitorul de Cluj, citând Mediafax.

Mihai Şora (foto, al treilea dim stânga spre dreapta) a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că prima şi a doua grijă a guvernanţilor ar trebui să fie pentru cei pe care îi guvernează, fiind întrebat de jurnalişti care ar trebui să fie obiectivul românilor şi conducătorilor lor la 100 de ani de la Marea Unire.

„Să fie o ţară bine guvernată, cu grija celor care o guvernează pentru cei care sunt guvernați şi care să fie prima lor grijă şi cea de-a doua. Şi ultima lor grijă să fie grija pentru ei înşişi. Dacă prima lor grijă poate să fie asta, iar ultima lor grijă să fie pentru ei înşişi România are asigurați câţiva ani buni în faţa ei”, a spus Mihai Şora, după ce a participat, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la o proiecție de film legată de semnificaţiile Centenarului, în care el este protagonist.

Întrebat cum arată România celor 100 de ani, Şora a răspuns: „La 100 de ani, ai României şi ai mei, cred că România arată bine. Îşi are forma ei rotundă şi viitorul stă deschis în faţa ţării. Depinde de milioanele de locuitori pe care îi are, să îşi îndeplinească datoria aşa cum trebuie (…) Îi mulţumesc lui Dumnezeu că i-am ajuns, mă simt foarte bine şi dispus să mai trăiesc”.

Totodată, filozoful consideră că cei care îşi iubesc ţara se străduiesc să o facă să strălucească.

„Sunt foarte atent la ce se întâmplă în ţară pentru că ţin foarte mult la ţara aceasta. Îmi e la inimă şi nu îmi e indiferent nimic din ce se întâmplă în ea, dar sper ca locuitorii care o compun să fie vrednici de faptele înaintaşilor şi să ducă ţara mai departe, să o facă să strălucească în lume”, a mai spus Mihai Șora.

Întrebat, de asemenea, dacă lipeşte ceva din România, el a răspuns că „o parte din Basarabia”, precizând că are în minte: „România dodoloaţă, rotundă. Dacă e ştirbă, undeva mă doare”.

Întrebat, în final, dacă are speranţă că Basarabia se va uni cu România, cât timp va trăi, filozoful a răspuns: „În străfundul inimii da, dar pe suprafaţa creierului nu-mi dau seama prea bine”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.