Social

Sute de figurine şi machete statice, expuse la Muzeul din Alba Iulia

Peste 400 de machete statice, reprezentând blindate, nave, elicoptere, avioane, din diverse epoci istorice, dar şi unele inspirate din seria de filme „Războiul Stelelor” sau din personaje reale, cum a fost Badea Cârţan, pot fi admirate într-o expoziție vernisată miercuri la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia.

„Este o expoziție de un înalt nivel tehnic”, a declarat, în deschiderea celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Machete Statice, președintele Asociației Modelism Alba (AMA), Ovidiu Socaciu.

Potrivit acestuia, sunt expuse peste 400 de modele, realizate de zeci de machetiști din întreaga țară, în premieră fiind prezenți la salon cu piese şi un italian şi un englez, acesta din urmă având în expoziție „nave” cu radio-comandă, care funcționează și pe apă.

„Am structurat această expoziție pe perioade istorice, punând un mai mare accent pe perioada Primului Război Mondial”, a menționat Socaciu.

Restaurator la MNU, Dan Anghel a precizat că machetele acoperă o gamă largă, de la trenuleţe, vehicule militare, avioane, elicoptere, corăbii sau vase militare, precum şi o categorie de science-fiction, mare parte bazată pe elemente din Războiul Stelelor. Unele figurine reprezintă daci şi romani, dar şi personaje ca Badea Cârţan, piloţi români de avioane din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cel mai tânăr autor este un elev în clasa a IV-a, din Alba Iulia, Andrei Miron.

Salonul este deschis până în 28 ianuarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.