Mozaic

Rezoluţie comună a maghiarilor. UDMR, PCM și PPMT vor autonomie administrativă și culturală

Organizațiile maghiare din România au semnat la Cluj-Napoca o rezoluție prin care își stabilesc obiective comune în privința autonomiei, informează StirileTVR.

Este pentru prima dată când UDMR, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular Maghiar din Transilvania vorbesc la unison despre autonomie, chiar în anul în care România celebrează 100 de ani de la Marea Unire.

Rezoluția vorbește clar despre faptul că maghiarii din Transilvania au nevoie de autonomie regională pentru aşa-numitul Ținut Secuiesc, dar şi de autonomie administrativă pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară. Documentul amintește și de autonomia culturală.

„În ceea ce privește autonomia culturală, lucrurile sunt simple, acolo ar trebui un vot în Parlament. În ceea ce privește celelalte proiecte, convingerea mea este că este nevoie de o amendare a Constituției”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Cele trei organizații consideră că așa-numitul Ținut Secuiesc ar trebui să aibă autonomie în limitele sale istorice și că regiunea unde trăiește mai mult de o treime din comunitatea maghiară din Transilvania ar trebui să beneficieze de un statut administrativ special, bilingv.

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilaghi Szolt a afirmat: „Așa cum s-a făptuit în țările occidentale, unde autonomiile și-au dovedit viabilitatea. Noi credem că România, cu ocazia Centenarului, se poate transforma într-o țară mai bună”.

Politicienii de la București susțin că România este una dintre țările care acordă cele mai multe drepturi minorităților naționale.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a fost ranșant, declarând: „Este neconstituțional, de neacceptat și de nenegociat”.

Preşedinte PNL, Ludovic Orban este de aceeași părere: „Există autonomie locală, e un principiu care e consfințit prin Constituție. Numai că această autonomie locală nu se aplică pe criterii entice. În ceea ce privește autonomia teritorială, acest concept nu există în sistemele democratice”.

România serbează anul acesta 100 de ani de la Marea Unire cu evenimente grandioase programate în toate marile orașe.

One Comment

  1. Au preluat initiativa, dar ne vom reveni! Oricine ar prinde curaj aflnd ca n-are Capitala unde adaposti cei 8 TB ai Bibliotecii Digitale si nu mai poate citi Diaspora marii istorici interbelici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.