Mozaic

„Marşul speranţei” a ajuns la final. „În Ardeal, oamenii ne-au aplaudat. În apropiere de Bucureşti, ne-au huiduit”

Mai mulţi clujeni au pornit în urmă cu 9 zile, pe jos, în şir indian, în ”Marşul speranţei”, în care şi-au propus să străbată 40 de kilometri pe zi pentru a participa în 20 ianuarie la Bucureşti la un miting faţă de modificările la Legile justiţiei.

Clujenii care protestează faţă de modificările legilor justiţiei mergând pe jos la Bucureşti au ajuns în Ploieşti vineri dimineaţă.

„În seara asta ne apropiem de Bucureşti şi mâine dimineaţă dăm asaltul final”, a declarat organizatorul acţiunii, Sorin Bobiş, care a precizat la plecarea din Cluj că dacă grupul de clujeni poate merge pe jos la Bucureşti pentru justiţie, şi locuitorii Capitalei ar trebui să iasă din blocuri, în stradă, să protesteze.

Întrebat despre cum este primit grupul în oraşele prin care au trecut, unul dintre participanţii la “Marşul Speranţei” a declarat:

„Ardealul ne-a primit nemaipomenit de bine. Ieşeau oamenii la poartă, ne aplaudau, ne ofereau un ceai, o cafea… Ne dădeau lacrimile. Ne-au primit în casă când ne-a fost frig jumătate de oră, ca să ne încălzim. Excepţional! Vreau să vă spun că la intrarea în Ţara Românească, ne-a aşteptat un bătrânel cu pâine, cu sare, cu tricolor şi cu lacrimi în ochi. Atmosfera asta a durat până la Sinaia. De la Câmpina lucrurile au început să se mai schimbe. Ne-au mai dat şi cu «huuuuu», şi că «ce căutaţi», «cine vă plăteşte». Dar 70% tot ne susţin”, a spus George Bratu pentru Radio Cluj.

Din grup fac parte şi un francez, dar şi patru nevăzători.

„Intenţia noastră este să mergem pe jos la Bucureşti, în Marşul speranţei, pentru a ajunge la mitingul programat în Capitală în 20 ianuarie. Vrem prin acest marş să spunem răspicat că nu dorim modificarea legilor justiţiei, este forma noastră de protest. Mesajul nostru este «toată lumea la Bucureşti», trebuie să fim cât mai mulţi acolo. Mi-aş dori ca la intrarea în Bucureşti să fie un şir de 2 kilometri şi să ne întâlnim toţi clujenii care vor merge la miting pentru a merge împreună în Piaţa Universităţii. Când am avut această iniţiativă m-am întrebat cui ne adresăm şi am spus că ne adresăm bucureştenilor. Dacă noi venim pe jos din Cluj, şi ei trebuie să iasă din blocuri, să vină în stradă, să protesteze”, a spus Bobiş la plecarea din Cluj.

Alături de Sorin Bobiş, din grup mai fac parte, printre alţii, unul dintre fiii săi în vârstă de 18 ani, o tânără de etnie maghiară din Târgu-Mureş şi un cetăţean francez, stabilit de 15 ani în România şi căsătorit cu o româncă, Alexandre Lacaille, care susţine lupta anticorupţie din ţara noastră. De asemenea, grupul va avea în componenţă şi 4 nevăzători, unul plecând de la Cluj-Napoca, iar ceilalţi trei s-au alăturat grupului din Sighişoara.

Mâine, 20 ianuarie, la Bucureşti ar urma să aibă loc cel mai amplu protest anunţat pe internet anul acesta, faţă de modificarea Legilor Justiţiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.