Social

Victimele accidentului aviatic din Apuseni, comemorate la locul tragediei la împlinirea a patru ani

Victimele accidentului aviatic produs în urmă cu exact patru ani în Apuseni au fost comemorate sâmbătă la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, la parastas fiind prezentă şi fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, precum şi băieţelul acestora, Albert.

La slujba de pomenire, oficiată de către un preot dintr-un sat din apropiere, au fost prezente în jur de o sută de persoane, din care circa 20 venite în comuna Horea încă de vineri de la Bucureşti împreună cu Romaniţa Iovan. Au asistat la parastas şi s-au recules la faţa locului şi rude din Cluj ale pilotului Adrian Iovan, prieteni şi localnici, printre aceştia aflându-se, la fel ca anul trecut, doar unul dintre moţii salvatori. Ceilalţi doi salvatori se pare că muncesc la ora actuală în străinătate.

Au fost depuse candele în memoria pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion. Unii dintre cei prezenţi s-au declarat profund mişcaţi de faptul că, la un moment dat, pe deasupra Vârfului Petreasa a trecut un avion.

Slujbe religoase în memoria celor două victime au avut loc periodic pe Vârful Petreasa, respectiv la 40 de zile, la şase luni, la un an, la doi ani şi la trei ani de la producerea tragediei, la iniţiativa Romaniţei Iovan.

Anul trecut, Familia Aurei Ion a fost prezentă în locul în care s-a prăbuşit aeronava.

Trei dintre supravieţuitori – medicii Sorin Ianceu şi Radu Zamfir, însoţiţi de rude, şi copilotul Răzvan Petrescu – au revenit în august 2014 la locul în care s-a prăbuşit avionul.

Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic.

Cauza determinantă a producerii accidentului din Apuseni a constat în oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor, în timp ce una dintre cauzele favorizante ale tragediei a fost decizia eronată a comandantului aeronavei de a zbura o lungă perioadă de timp în condiţii de givraj, după cum relevă Raportul final al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

Patru ani și niciun vinovat

La patru ani de la accidentul aviatic din munţii Apuseni, procurorii încă mai fac cercetări. Expertizele sunt în desfăşurare din 2016, iar avocatul familiei Ion a cerut recuzarea expertului, solicitarea fiind respinsă.

Cel mai recent demers al familiei studentei Aura Ion, care a murit în urma accidentului aviatic din Apuseni este o scrisoare deschisă, publicată pe 11 ianuarie şi adresată fostului premier, Mihai Tudose, în contextual scandalului privindu-l pe poliţistul acuzat de pedofilie. Mariana Ciucă, sora Aurei Ion, susţinea în document că şi familia ei este victima abuzurilor instituţiilor de stat, în contextul în care, deşi au trecut patru ani de la tragedie, nu a fost găsit niciun vinovat iar ancheta trenează.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.