Mozaic

Ce avere a lăsat politicianul Verestoy Attila, „regele cherestelei”

Verestoy Attila, decedat miercuri la 63 de ani, era politicianul cu cele mai mare investiţii la bursa românească: doar din „foamea de bani a statului” a încasat dividende de un milion de lei.

Senatorul UDMR avea în portofoliu acţiuni la companii care au fost luate în vizor de stat pentru plata unor dividende suplimentare – Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Transgaz, potrivit declaraţiei de avere semnată în iulie 2017.

Acest lucru înseamnă că pe lângă dividendele plătite de companii din profiturile pe 2016, senatorul a încasat şi dividendele suplimentare pe care statul le-a cerut spre finele lunii august de la companiile pe care le controlează la bursă. Statul a transmis solicitări pentru dividende suplimentare în vederea acoperirii deficitului bugetar, dezechilibrat de creșterile salariale şi de încasările mai mici din TVA. Toate cele patru companii au aprobat plata dividendelor suplimentare.

Verestoy Attila figurează cu 45.540 de acţiuni la Romgaz, companie care din 29 noiembrie a plătit 1,94 lei dividend suplimentar pe acţiune, de unde rezultă că senatorul încasat 88.350 de lei dacă deţinerile sale au rămas constante ca cele din declaraţia de avere din vară. Verestoy Attila este politicianul cu cele mai mari investiţii la bursa românească.

În cazul Nuclearelectrica, care a plătit deja dividendele de 0,3648 lei pe acţiune din 3 noiembrie, senatorul a încasat circa 3.000 de lei, date fiind deţinerile sale de 8.000 de acţiuni SNN, informează Mediafax.

Transelectrica a plătit din 22 noiembrie dividende suplimentare de 2,33 lei pe acţiune, adică senatorului i-a revenit 50.100 de lei, iar Transgaz a plătit 14,5 lei pe acţiune, de unde provine cea mai mare parte a dividendelor: 970.000 de lei.

Verestoy Attila, a fost senator în toate legislaturile din 1990 încoace, iar la începutul anilor ’90 avea porecla de „Drujba lui Dumnezeu“ pentru că provenea dintr-un bazin electoral în care principala afacere era tăierea pădurilor din Harghita şi exportarea buştenilor sau a cherestelei în Austria şi Ungaria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.