Administrație

Care sunt cele mai frecvente deficiențe descoperite de ITM la angajatorii din Alba

În perioada 29 ianuarie – 2 februarie, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba au verificat 29 de agenţi economici, cu un număr total de 1.087 de salariați. Inspectorii au constatat 26 deficienţe şi au dat 27 de avertismente, informează instituția.

Inspectorii ITM au dat o amendă în cuantum de 8.000 de lei și zeci de avertismente, conform legii prevenţiei. Printre entităţile sancţionate pentru nereguli se află şi un liceu, care a fost descoperit cu 10 contracte individuale de muncă netransmise în Revisal.

Pentru munca nedeclarată au fost sancționate mai mulți angajatori, între care Școala Generală Pianu de Sus, Liceul Teologic Romano-Catolic, Franky Garage Blaj SRL – acestea încheind contracte de muncă în formă scrisă, însă netrasmise în Revisal.

Principalele deficienţe stabilite în controale la agenţi economici, de către ITM, în perioada menţională, în domeniul relaţiilor de muncă se referă la primirea în lucru a salariaților fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, netransmiterea în Revisal a contractelor individuale de munca nou întocmite, neplata orelor suplimentare și neacordarea repausului saptamanal.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlaţi 24 de agenţi economici şi date 21 de avertismente și o amendă în cuantum de 8.000 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale au fost lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare, lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate și lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.