Administrație

Primarul Hava: Reamenajarea Parcului Unirii va începe în aprilie

Lucrările de reconstrucţie a Parcului Unirii din Alba Iulia, locul în care în 1918 peste 100.000 de români transilvăneni s-au adunat pentru a proclama Unirea cu România, vor începe în aprilie, primarul Mircea Hava dând joi asigurări că vor fi finalizate până la 1 Decembrie.

„Dorim să reconstruim Parcul Unirii, cu Monumentul Unirii, pentru încă 100 de ani minimum”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mircea Hava.

El a menţionat că de construcţia monumentului, pentru care s-au alocat 10,3 milioane de lei, se va ocupa Ministerul Culturii, iar de parcul propriu-zis, cu reamenajare, amenajare a unui pasaj şi punerea în valoare a obiectivului, administraţia locală, care a primit din partea Guvernului 8,5 milioane de lei.

„În aprilie o să înceapă lucrările”, a afirmat edilul din Alba Iulia.

Mircea Hava a precizat că urmează să fie creat „un fel de ax al unirii”, care include construirea între viitorul monument şi Catedrala Reîntregirii a unui pod din lemn industrial şi sticlă. Practic, va fi un ax al Marii Uniri format din Catedrala Arhiepiscopală a Reîntregirii Neamului (a Încoronării), Podul Marii Uniri, care reface accesul în axul catedralei şi îl întregeşte, axul Parcului Unirii, care susţine amplasamentul Monumentul Marii Uniri cu realizarea unei piaţete ce va permite desfăşurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, pietonalul Bulevardul Transilvaniei şi biserica cu hram “Pogorârea Sfântului Duh”.

Primarul a mai spus că vor fi amplasate şi câteva busturi, printre care şi cel al lui Woodrow Wilson, preşedintele SUA între 1913 şi 1921. „Vom plasa câteva busturi, printre care cel al preşedintele Americii, Woodrow Wilson, care, de fapt, a fost unul dintre cei care «au întors cu cheia» evenimentele ca să se întâmple ceea ce urma să se întâmple”, a spus Hava.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.