Politică

Deputatul Florin Roman acuză o „dijmuială politică” cu banii pentru Centenar

Vicepreşedintele liberal Florin Roman, deputat de Alba, a declarat, vineri, că s-a făcut „o dijmuială politică” în privinţa finanţării proiectelor dedicate Centenarului, el amintind că a atras atenţia încă de anul trecut să nu fie folosiţi politic banii pentru Centenar.

„Alaltăieri (miercuri – n.r.), am avut Comisia Centenar, l-am audiat pe secretarul de stat de la Departamentul Centenar (Paul Claudiu Cotîrleţ – n.r.). Vestea bună este că Alba a primit cei mai mulţi bani, şi nu doar pentru că la Alba Iulia este 1 Decembrie, ci pentru că Alba a a avut şi proiecte foarte multe finanţate, circa 72 de proiecte. (…). Vestea proastă e că nu s-au abţinut să nu facă o dijmuială politică şi aici, adică după Alba apare Vrancea, Alba are peste 8,27 milioane de lei, pe 70 de proiecte, Vrancea are 7 milioane pe 11 proiecte. Pe 3 e Buzăul, Suceava şi Aradul, cu 5,5 milioane, pe 4, Maramureşul şi pe 5, Clujul, cu 4,5 milioane”, a declarat deputatul PNL Alba, într-o conferinţă de presă.

Liberalul a adăugat că a avut o discuţie cu secretarul de stat Paul Claudiu Cotîrleţ, căruia i-a transmis că nu solicită doar respectarea unui adevăr istoric, respectiv faptul că la Alba Iulia s-a semnat în Sala Unirii Rezoluţia.

„Am demarat cu dânsul discuţii pentru noi proiecte. E un pas, dar nu suficient. Adică dacă ne uităm pe situaţia naţională vedem că există şi o dijmuială politică pe care, sincer, eu aş fi vrut să nu o vedem. Dar e un început, am discutat şi cu domnul ministru al Dezvoltării şi cu domnul Teodorovici, şi eu sper ca, la rectificare, Alba Iulia să fie susţinută cu adevărat, pentru că marile proiecte ale Centenarului văd că se fac la Craiova – Sală Polivalentă sau prin alte părţi. Nu e rău că se fac, dar a te folosi de acest moment şi a-l politiza şi ăsta şi a lăsa Alba Iulia iar într-un con, mai aşa, «haideţi să punem ceva acolo ca să vă închidem gura» nu e în regulă. E un bun început, dar lupta va continua anul ăsta pentru susţinerea evenimentelor Centenar”, a mai spus Florin Roman.

Parlamentarul a adăugat că a atras atenţia încă de anul trecut să nu fie folosiţi pe criterii politice banii alocaţi de la nivel central pentru marcarea Centenarului.

În altă ordine de idei, Florin Roman a susţinut că „Monumentul Unirii bate pasul pe loc”, menţionând că Ministerul Culturii nu a semnat încă contractul cu sculptorul Mihai Buculei. “E deja foarte târziu”, a opinat acesta.

Bugetul alocat pentru finanţarea manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) se ridică la 150 de milioane de lei, cu menţiunea că această sumă şi numărul de proiecte pot fi schimbate prin decizia comisiei interministeriale, cea care monitorizează şi ia măsuri de implementare a acestor proiecte, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Paul Claudiu Cotîrleţ, la Comisia parlamentară specială pentru Centenar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.