Social

Peste 6% dintre liceenii din judeţ au consumat cel puţin o dată droguri

Peste 6% dintre elevii din mediul liceal şi profesional din Alba au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, preferat fiind canabisul, se menţionează într-un comunicat al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba.

„6,1% dintre elevii din mediul liceal şi profesional au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilicite şi/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive), iar dacă se are în vedere inclusiv consumul de tranchilizante/sedative fără prescripţie medicală, de inhalanţi şi de steroizi anabolizanţi, atunci prevalenţa consumului cel puţin o dată de-a lungul vieţii este de 7%”, reiese din comunicat.

Conform acestuia, în ierarhia tipurilor de drog consumat, pe primul loc se situează canabisul – 5,4%, urmat de NSP – 1,1%, tranchilizante – 1%, steroizi anabolizanţi – 0,8%, inhalanţi – 0,7%, LSD – 0,4%, cocaină – 0,4%, ciuperci halucinogene – 0,4%, relevă „Studiul privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional din judeţul Alba”.

Potrivit studiului menţionat, 5,4% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/haşiş cel puţin o dată în viaţă, 2,8% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni şi 0,2% în ultimele 30 de zile.

Analiza datelor indică faptul că 9 din 10 adolescenţi (91,7%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, unul din doi adolescenţi (55,8%) a declarat că a consumat alcool cel puţin o dată în ultimele 30 de zile, iar 11,7% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

În ceea ce priveşte consumul de tutun cel puţin o dată în viaţă, se înregistrează valori mai mari în cazul fetelor (50,8%) faţă de băieţi (45,6 %). În schimb, în cazul consumului cel puţin o dată în ultimele 30 de zile este înregistrată o valoare mai mare în cazul băieţilor (25,9%) faţă de fete (23,1 %).

Pentru unul din patru adolescenţi, părinţii nu au o atitudine fermă în privinţa consumului de droguri ilicite şi pentru aproape jumătate dintre aceştia nu este ferm interzis consumul de alcool, arată rezultatele studiului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.