Social

Martirii din vremea comunismului, comemoraţi la acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia şi Aiud

„Martiriul în vremea comunismului” este genericul sub care se va desfăşura la acest sfârşit de săptămână, în Alba Iulia şi Aiud, un simpozion de studii martirologice organizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, informează Agerpres.

Cea de-a V-a ediţie a Simpozionul de Studii Martirologice, desfăşurat sub genericul „Martiriul în vremea comunismului. Între represiunea politică şi cununa mărturisirii”, va debuta sâmbătă cu oficierea unei slujbe de pomenire a tuturor celor care au suferit în închisorile comuniste.

„Ororile întemniţării: strategii pentru a supravieţui fizic, psihic şi spiritual”, „Cultura anticomunistă la tânăra generaţiei interbelică” sau „Amintiri din temniţele comuniste” sunt doar câteva din lucrările care vor fi prezentate în cadrul simpozionului. Vor fi prezenţi, printre alţii, Adrian Opre, Claudiu Târziu, Gavriil Burzo. Adrian Nicolae Petcu va lansa volumele „Dicţionarul clericilor şi mirenilor ortodocşi români mărturisitori în perioada comunistă (1945-1964)” şi „Patriarhul Justinian Marina şi apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă”.

Duminică, în a doua zi a manifestării, participanţii vor asista la Sfânta Liturghie oficiată de către Arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu, în biserica din incinta Schitului „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Aiud (Râpa Robilor).

Au mai participat la organizarea acestor evenimente Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918”, Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci” din Aiud şi Fundaţia Aiud.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.