Mozaic

Anna Horvath, vicepreședinte executiv al UDMR, condamnată la închisoare

Curtea de Apel Cluj a decis, vineri, condamnarea la închisoare a vicepreşedintelui executiv al UDMR, Anna Horvath, fost viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, sentinţa nefiind definitivă.

„Condamnă pe inculpata H.A. pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) Condamnă pe aceeaşi inculpată la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani (…) Contopeşte pedepsele aplicate, inculpata executând în final pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din pedeapsa de 2 ani închisoare, aceasta executând în final pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie”, se arată într-o informare a Curţii de Apel Cluj.

Prin aceeaşi sentinţă, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat şi pe omul de afaceri Fodor Zsolt, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, la o pedeapsă de un an şi 6 luni închisoare.

Procurorii DNA au dispus, pe 11 octombrie 2016, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Anna Horvath, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, iar apoi aceasta a demisionat din funcţia de viceprimar.

Potrivit unui comunicat al DNA, inculpata Anna Horvath, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire.

Conform aceleiaşi surse, pe 13 mai 2016, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervenţiilor sale, procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenţiona să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

În plus, la finalul lunii februarie 2017, Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi a identificat indicii privind posibila săvârşirea a infracţiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.

Astfel, în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 – 2016, a participat la şedinţa Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociaţia Claudiopolis – Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunităţii în cadrul căreia Anna Horvath deţinea calitatea de preşedinte, şi alocarea sumei de 30.000 lei Universităţii Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.