Social

Ministerul Culturii, George Ivaşcu: Construirea monumentelor Marii Uniri trebuie făcută legal

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, şi-a exprimat vineri disponibilitatea ca România să construiască monumentele Marii Uniri, dar a precizat că acest lucru trebuie să se facă legal.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Victoria, Ivaşcu s-a referit la situaţia monumentelor Unirii din Arad şi Alba Iulia, analizată, vineri, în cadrul Comitetului interministerial dedicat pregătirii Centenarului.

Despre Monumentul de la Alba Iulia, el a precizat că ar fi „falsă” informaţia potrivit căreia Ministerul Culturii ar fi pierdut „anumite contracte”.

„În ceea ce priveşte Monumentul de la Alba Iulia, am aflat şi eu că au fost pierdute anumite contracte de către funcţionarii de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Ei bine, este o informaţie falsă. Ministerul Culturii nu a pierdut niciun contract, pentru că nu se poate pierde ceva ce nu a existat. A existat doar o înţelegere comună, în 1993, între Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriale şi autorităţile locale din Alba Iulia. În baza acestei înţelegeri, Inspectoratul pentru Cultură Alba a organizat un concurs de idei, câştigător fiind Mihai Buculei, cu tema Monumentul Unirii pentru aniversarea a 75 de ani de la Unire”, a spus ministrul.

El a afirmat că, în ciuda avizelor de amplasare, eliberate de-a lungul timpului, din partea mai multor instituţii ale statului, în acest moment nu există „dovada certă că proiectul desemnat câştigător în 1993 este acelaşi proiect cu cel avizat, neexistând niciun contract semnat între părţi”.

George Ivaşcu a arătat că, în prezent, există o comisie pentru analiza documentaţiei aferente realizării şi finalizării monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, precum şi pentru negocierea clauzelor contractuale.

Cât priveşte monumentul Marii Uniri din Arad, Ivaşcu a precizat că „acesta există fizic şi este depozitat în custodia autorului, fiind plătit de Ministerul Culturii în anul 2010, artistul având obligaţia să îl amplaseze, conform unei hotărâri judecătoreşti”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.