Social

A doua zi de Paști, „Tradiții Presecane” la Presaca Ampoiului

Primăria comunei Meteș organizează, a doua zi de Paște, la Presaca Ampoiului, sărbătoarea, „Tradiții presecane”.

Devenit tradiție, evenimentul local se află la cea de-a XIII-a ediție. A doua zi de Paște, la Presaca Ampoiului, după terminarea Liturghiei, localnici și turiști participă la obiceiuri populare foarte vechi.

„Pomeana Copiilor”, un obicei unic în țară, se desfășoară în curtea Bisericii, și constă în punere de colăcei pe două rânduri, femeile din sat aducând ouă roșii, colorate şi cu diferite picturi pe ele şi pun câte unul în mijlocul fiecărui colăcel.

Apoi are loc un concurs de ouă cu premii acordate de un juriu. Copiii din sat se pun în genunchi în faţa fiecărui colăcel cu oul pus pe el. La capătul acestor rânduri este o masă cu colaci şi vin şi se face o slujbă de sfinţire a acestor ouă şi colăcei de către preotul bisericii. La final, fiecare copil îşi ia colăcelul cu ou.

Dupa-amiază, de la ora 16, Primăria comunei Meteș organizează un spectacol folcloric. Pe scena Caminului Cultural din Presaca Ampoiului vor fi prezenti interpreții de muzica populară Dina Vărărean, Floricia Moga și Claudiașsi Viorel Ștef.

„La Presaca Ampoiului este o sărbătoare devenită tradiție, de o însemnătate specială atât pentru presecani cât ți pentru noi, ca administrație. În fiecare an încercăm să păstrăm tradițiile comunei, pentru că acestea sunt identitatea noastră culturală” a declarat primarul comunei Meteș, Dan Cosmin Opruța.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.