Social

Încă un pas spre beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici morți în închisorile comuniste

Foto: e-communio.ro

Lucrarea cu documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice care au murit în închisorile comuniste, intitulată „Positio super martyrio”, a fost predată Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor de către Postulatura Cauzei de beatificare a acestora. Cei șapte sunt Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu, potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

„Predarea către Congregaţia Cauzelor Sfinţilor a celor două volume din «Positio» încheie o etapă esenţială din drumul spre recunoaşterea de către Biserică a martiriului episcopilor greco-catolici şi, implicit, a ridicării lor la cinstea altarelor. Urmează evaluarea «Positio» de către un grup de nouă experţi teologi şi, după votul acestora, examinarea din partea unei comisii de cinci cardinali. Ultimul care se va pronunţa va fi Sfântul Părinte Papa prin promulgarea decretului de recunoaştere a martiriului episcopilor, care vor deveni astfel pentru noi modele autentice de mărturie şi dăruire creştină”, arată sursa citată.

Studiul, care numără 1.900 de pagini cuprinse în două volume, sintetizează, pe baza documentelor de arhivă, mărturia şi jertfa episcopilor greco-catolici care, în faţa persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-şi trădeze credinţa lor catolică.

Pentru realizarea acestui studiu a fost necesară o lungă perioadă de cercetare, de valorificare a arhivelor şi de dezvăluire a persecuţiei împotriva Bisericii Greco-Catolice din România, precum şi a modului în care cei şapte episcopi au reacţionat la persecuţie pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii lor.

„Descoperirea între anii 2012-2014 a patru noi arhive, necunoscute sau neutilizate până atunci pentru cauza greco-catolică, a cerut parcurgerea a circa 45.000 de noi pagini de documente, care au permis clarificarea persecuţiei, precum şi a fazelor martiriale trăite de episcopi, în comun sau individual”, se menţionează în documentul citat.

Studierea arhivelor şi stabilirea metodologiei de prezentare a acestui material a durat patru ani. Redactarea desfăşurării persecuţiei, a argumentării martiriului fiecărui episcop, precum şi a celorlalte documente cerute de Congregaţie s-a încheiat într-un an şi jumătate.

„Positio super martyrio” a fost realizată sub îndrumarea directă a Relatorului desemnat de Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, pr. Zdzislaw Kijas.

Anul trecut, s-a avansat ideea că Suveranul Pontif ar putea vizita România cu prilejul evenimentului de beatificare a celor şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din ţara noastră care au murit în închisorile comuniste în perioada 1950-1970.

În mai 2017, arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucureşti, Ioan Robu, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte vizita Suveranului Pontif în România, moment ce ar putea coincide cu evenimentul de beatificare a şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice. De asemenea, şi reprezentanţi ai Bisericii Greco-Catolice şi-au exprimat speranţa ca slujba de beatificare a celor şapte episcopi martiri să fie celebrată de către Papa Francisc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.