Social

Slujba de Înviere, oficiată la Blaj, centrul greco-catolicismului din România, de episcopul Claudiu


Un număr mare de credincioşi au fost prezenţi la Slujba de Înviere oficiată de episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, Claudiu, alături de un sobor de preoţi, la Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, centrul greco-catolicismului din România.

Sutele de credincioşi au participat mai întâi, alături de preoţi, la o procesiune care a avut loc în Piaţa 1848. Mulţi dintre ei au asistat apoi la slujbă din exteriorul Catedralei, care s-a dovedit neîncăpătoare şi de această dată pentru numărul mare de oameni prezenţi la Slujba de Înviere.

Construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, Catedrala „Sfânta Treime” este primul edificiu baroc din mediul românesc din Transilvania. Despre iconostasul său, Nicolae Iorga a spus că este „prin întindere şi bogăţie” cel mai impunător „din toată românimea”. De altfel, şi Papa Ioan Paul al II-lea, în vizita sa în România din 1999, a făcut referire la acest iconostas, numindu-l „splendid”.

Catedrala, situată în centrul istoric al municipiului Blaj, respectiv în Piaţa 1848, locul în care au avut loc două adunări populare în anul 1848, pe 3 aprilie şi 2 mai, adăposteşte din 1997 rămăşiţele pământeşti ale ctitorului său, episcopul Inocenţiu Micu Klein, aduse de la Roma. De asemenea, aici se odihneşte şi cardinalul Alexandru Todea, trecut la cele veşnice în primăvara anului 2002.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.