Politică

Iohannis: O Românie puternică în interior poate să facă faţă şi provocărilor externe

Marea Unire de la 1918 reprezintă un succes „aproape de neegalat” al politicii externe româneşti, afirmă preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis participanţilor la conferinţa internaţională „România 100 – Diplomaţie, educaţie şi misiune”, organizată vineri la Alba Iulia.

„Anul 1918 ne arată în mod exemplar că atunci când interesele naţionale, iar nu cele mărunte, de grup, sunt puse în centrul viziunii politice, România poate face paşi uriaşi înainte, devine un stat puternic şi îşi capătă locul pe care îl merită pe scena globală. Celebrarea, în acest an, a Centenarului Marii Uniri, ne oferă prilejul să reflectăm la viitorul nostru ca ţară şi naţiune, prin prisma eforturilor, curajului şi sacrificiilor depuse în trecut pentru conturarea identităţii actuale a statului român”, spune Iohannis în mesajul citit de rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz.

În opinia acestuia, Marea Unire reprezintă şi un succes „aproape de neegalat” al politicii externe româneşti.

„Este o lecţie fundamentală care ne învaţă că politica externă a României trebuie să fie, întotdeauna, o temă de consens naţional în strânsă legătură cu obiectivele urmărite pe plan intern, potenţându-le şi punându-le în valoare. Acest principiu este cu atât mai necesar în contextul geopolitic actual. România, la Centenar, trebuie să poată proiecta şi în exterior, în vecinătate şi numai, valorile democratice şi ale statului de drept. O Românie puternică în interior poate să facă faţă şi provocărilor externe, care nu sunt puţine. România va continua, astfel, că-şi crească profilul internaţional şi să-şi consolideze rolul de furnizor de securitate şi stabilitate”, afirmă preşedintele României în mesajul adresat participanţilor la conferinţă.

Klaus Iohannis mai arată în mesajul său că, „indiferent de contextul istoric şi geopolitic” şi de complexitatea provocărilor, cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea statului român pot fi identificate doar împreună.

„România trebuie să devină un stat performant, un stat care acţionează în slujba tuturor cetăţenilor săi, capabil să le ofere acestora prosperitate şi siguranţă”, mai spune Iohannis în mesajul său, precizând că cea mai mare încredere îi este conferită de tânăra generaţie.

La Conferinţa „România 100 – Diplomaţie, educaţie şi misiune”, organizată la Alba Iulia de Universitatea „1 Decembrie 1918”, sunt prezenţi ministrul Culturii, George Ivaşcu, ambasadori ai mai multor state, rectori ai unor universităţi din ţară, invitaţi din administraţia publică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.