Economie

Culturile agricole. „Nu e totul pierdut”, afirmă un oficial al Ministerului Agriculturii

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Daniel Botănoiu a apreciat, miercuri, la Alba Iulia, că deşi condiţiile climatice au fost atipice pentru această perioadă a anului, cu temperaturi de 35 de grade Celsius, nu sunt depreciate, deocamdată, fără cale de întoarcere culturile agricole.

„Este atipic acest an. Cu temperaturi ridicate, cu precipitaţii într-o perioadă a anului, după care 34 de grade, 35 de grade la sfârşitul lui aprilie – începutul lui mai, este atipic. (…). Deocamdată există acest risc (de afectare a culturilor – n.r.), nu s-a întâmplat. Nu sunt depreciate fără cale de întoarcere culturile. Avem nevoie de precipitaţii (…). Culturile arată bine, tehnologiile sunt, clar, bine făcute, numai că variaţia aceasta, noapte – zi, plus lipsa precipitaţiilor… Dacă durează foarte mult, atunci vor influenţa”, a declarat, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat din MADR.

Daniel Botănoiu a adăugat că din cauza temperaturilor ridicate se constată o creştere forţată a plantelor.

„În sol, în profunzime, există umiditate, numai că la suprafaţă, 5-10 centimetri, se constată lipsa ei. Şi este tocmai unde, în cazul porumbului sau la floarea soarelui, sunt rădăcinile. Ele au nevoie de umiditate. La grâu, la fel. Sperăm să fie ok”, a explicat secretarul de stat.

El a spus că, de exemplu, grâul are nevoie de o temperatură constantă şi mai mică în această perioadă. „Deocamdată nu sunt probleme, probleme vor fi dacă continuă această perioadă de deficit hidric”, a afirmat oficialul din MADR.

Botănoiu a subliniat că, spre deosebire de anii precedenţi, când erau 100.000-150.000 de hectare afectate de îngheţ, acum suprafaţa nu a fost atât de mare.

Secretarul de stat în MADR a vizitat, miercuri, alături de şeful Direcţiei Agricole Judeţene Alba, Gheorghe Lazea, mai multe ferme din judeţ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.