Social

Familia, educația, migranții, printre temele abordate de episcopii catolici întruniți la Blaj

Familia, tinerii, educaţia, misiunile, migranţii şi martirii credinţei au fost câteva dintre temele abordate de către episcopii romano-catolici şi greco-catolici reuniţi în cadrul sesiunii plenare a Conferinţei Episcopilor din România, informează un comunicat al instituției.

Conferinţei Episcopilor din România s-a desfăşurat la Blaj în perioada 30 aprilie – 2 mai. La deschiderea lucrărilor a participat şi Nunţiul Apostolic, Miguel Maury Buendía, care a discutat în detaliu cu episcopii, potrivit sursei citate, despre pregătirea Vizitei “ad limina Apostolorum” pe care ierarhii o vor face la Roma în perioada 5-10 noiembrie 2018.

„Episcopii au dedicat mult timp discuţiei asupra impactului pe care îl are în viaţa şi activitatea Bisericii noua reglementare europeană cu privire la protecţia datelor personale. Caracterul istoric al registrelor pe care le ţin Parohiile Catolice, în România ca şi peste tot în lume, impun o aplicare particularizată a regulamentului amintit şi acest lucru este detaliat într-un Decret General adoptat în plen”, arată sursa citată.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au dezbătut şi unele aspecte referitoare la educaţie, despre situaţia manualelor şcolare de religie, despre noile propuneri ale Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) pentru discipline opţionale, precum şi despre situaţia acordului dintre MEN şi Sfântul Scaun.

Episcopii au mai discutat şi despre pre-sinodul şi Sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfăşura în toamna 2018 la Roma, având ca temă „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”, despre Întâlnirea Mondială a Tineretului din 2019, din Panama, şi Întâlnirea Naţională de la Satu Mare, din 25-29 iulie 2018.

„Un eveniment important în acest context va fi beatificarea, pe 22 septembrie 2018, la Nisiporeşti (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioară martiră, care va deveni astfel o mijlocitoare şi un model de trăire a credinţei”, precizează comunicatul.

Un alt subiect abordat a fost „Întâlnirea Mondială a Familiilor, pusă sub semnul exortaţiei Papei Francisc – Amoris laetitia (Bucuria iubirii), care va avea loc la Dublin (Irlanda), între 21-26 august: episcopii au stabilit componenţa grupului care va reprezenta Conferinţa Episcopilor din România şi au discutat despre modalitatea alternativă de participare la eveniment, prin cateheze speciale şi transmisii în direct, a celor care nu vor merge la Dublin”.

Directorul Operelor Misionare Pontificale din România, preotul Eugen Blaj, a prezentat situaţia actuală a instituţiei pe care o conduce şi proiectele la care lucrează. În plus, episcopii l-au numit pe preotul Florin-Petru Sescu să ţină legătura cu instituţiile din ţară şi din străinătate care îi au în vedere pe migranţi.

Episcopii au stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfăşoare la Şumuleu Ciuc, în perioada 18-20 septembrie.

Conferinţa îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara şi toamna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.